Мета представља "fediverse дијељење"

GS
Foto: Reuters

Мета наставља свој спор корак ка компатибилношћу са федиверзумом. Компанија је експериментисала са тим да постове неколико налога буду доступни на Мастодону од краја прошле године.

Сада је понудила кратки преглед како интеграција функционише и како би могла изгледати када више људи добије могућност да директно дијели из Threadsa на федиверзум.

Инжењер Инстаграма, Петер Котл, одржао је кратку презентацију под називом "Threads ин the Федиверсе" на ФедиФоруму, виртуелном догађају за ентузијасте децентрализованих друштвених медија. У демонстрацији, Котл објашњава како ће корисници Threadsa моћи да се пријаве за дијељење на федиверзуму и пружио неке увиде у то како Мета размишља о својој улози у федиверзуму.

У кратком видео приказу, први пут примјећеном од стране The Вергеа, Котл представља нову поставку налога названу "федиверсе дијељење". Као што назив сугерише, мени ће омогућити корисницима да њихови постови буду видљиви на Мастодону и другим платформама које користе ActivityPub. Значајно је и то што изгледа да долази са дугим напоменама које тачно објашњавају шта то значи за њихов садржај.

"Мислим да је заправо прилично компликовано за Threads јер имамо око 130 милиона људи који га користе мјесечно, али многи људи нису чули за федиверзум," рекао је Котл. "Али желимо да им омогућимо могућност да уђу у ту врсту искуства. Дакле, морамо објаснити федиверзум и све напомене, а затим се побринути да се осећају добро због резултата."

Визуелно, федиверзум ће бити представљен на Threadsu иконом која подсјећа на планету (симбол је раније примјећен у коду апликације). Котл је објаснио да ће корисници који су омогућили дијељење на федиверзуму имати симбол видљив на својим профилима и да ће вид‌јети индикацију у композитору апликације ако ће пост бити видљив на федиверзуму. Котл је такође потврдио да ће само јавно доступни налози имати могућност дијељења на федиверзуму. Такође је напоменуо да ће корисници имати прозор од 5 минута прије него што се постови објаве како би направили евентуалне промјене или измјене, јер Threads не може да гарантује да ће избрисан Threads пост такође бити избрисан са федиверзума.

Демонстрација долази док је Мета почела да додаје још неколико налога у свој експеримент са дијељењем на федиверзуму. Тренутно, корисници Мастодона могу пратити главног извршног директора Инстаграма, Адама Мосерија, и неколико других корисника Threadsa, али компанија није дала ажурирање када ће функционалност бити шире доступна. Котлова демонстрација такође није истражила како дијељење са Мастодона и других сервиса који користе ActivityPub у Threadsima може функционисати, преноси "PCpress". (Тренутно, ако корисник Мастодона одговори на Threads пост, одговор је видљив само на Мастодону, не и на Threadsu.)

Али Котлова демонстрација је још један знак да Мета озбиљно схвата растући замајац за децентрализоване друштвене медије. "Знам да постоји много скептичности у вези са Threadsom који улази у федиверзум, то је потпуно разумљиво," рекао је Котл. "Али желим да мислим да сви на тиму имају заиста добре намјере. Заиста желимо да будемо јако добри чланови заједнице и да људима омогућимо да искусе шта је федиверзум и снагу протокола."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана