Медији тужили Гугл због губитака од 2,1 милијарду евра у дигиталном оглашавању

Танјуг
Медији тужили Гугл због губитака од 2,1 милијарду евра у дигиталном оглашавању

БРИСЕЛ - Више од 30 медијских кућа, међу којима су и Аксел Шпрингер и Шибстед, тужило је данас Гуглову матичну компанију Алфабет за одштету од 2,1 милијарду евра, због претрпљених губитака у вези са праксом компаније у дигиталном оглашавању.

Акције ове америчке компаније због тога су пале за више од два одсто, пренио је Ројтерс.

Медијске куће које су тужиле Гугл налазе се у Аустрији, Белгији, Бугарској, Чешкој, Данској, Финској, Мађарској, Луксембургу, Холандији, Норвешкој, Пољској, Шпанији и Шведској.

"Медијске компаније, које су укључене у тужбу, претрпјеле су губитке због мање конкурентног тржишта, што је директан резултат лошег понашања Гугла", наводи се у саопштењу које су објавили њихови адвокати.

Они истичу да би, без Гуглове злоупотребе доминантног положаја, медијске компаније добијале знатно вец́е приходе од оглашавања и плаћале ниже накнаде за услуге рекламне технологије.

"Најважније је да су ова средства могла бити реинвестирана у јачање европског медијског простора", кажу адвокати.

Они су споменули и казну од 220 милиона евра француског антимонополског тијела против Гугла за његово пословање у области рекламних технологија 2021. године, као и оптужбе Европске комисије прошле године да поткријепе тужбу своје групе.

"Уколико дође до праћења регулаторног надзора, Гугл ће можда морати да промијени своју досадашњу праксу и обезбиједи досљедније и предвидљивије цијене оглашивачима", рекли су адвокати.

Портпарол Гугла је у саопштењу рекао да се компанија противи тужби, додајући да је "спекулативна и опортунистичка".

"Гугл конструктивно сарађује са издавачима широм Европе, а наши алати за оглашавање се прилагођавају и развијају у партнерству с тим истим издавачима", рекао је он.

Ова компанија је прошле године навела да се не слаже са антимонополским оптужбама Европске уније против свог пословања у области рекламних технологија.

Издавачи широм свијета посљедњих година жале се како, због све веће доминације високе технологије у оглашавању, њихов удио у приходима опада.

Гугл је, према аналитичарима, најдоминантнија платформа за дигитално оглашавање на свијету.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана