М:agazin: Паметна мајица и игрица за астронауте у свемиру

M:tel
М:agazin: Паметна мајица и игрица за астронауте у свемиру

Немате планова за суботу поподне и желите да чујете најновије вијести из свијета технологије и науке?

Укључите канал Алтернативне телевизије тачно у 16.15 часова и погледајте још једно издање емисије m:magazin. У 37. по реду издању ове емисије доносимо вам причу о једној заиста необичној 'паметној' мајици, а сазнаћете и који ће то роботи обиљежити 2015. годину. Уколико имате приједлог за неку тему коју бисте вољели да видите у емисије, можете га послати на mail адресу [email protected].

Овогодишњи CES сајам технологије који се одржава у Лас Вегасу био је у знаку носиве технологије и необичне сензорске мајице компаније OmSignals. Ова мајица уз помоћ сензора који су уграђени у тканину и посебног уређаја за трансмисију прикупља веома прецизне податке о здрављу особе која ју носи. Тако она прати ширење и сакупљање грудног коша, очитава баланс дисања као и учесталост удисаја и издисаја. Осим тога, ова мајица може правити и EKG мјерења и бројати калорије и направљене кораке. Сви прикупљени подаци могу се очитати уз помоћ посебне апликације за смартфон, а мајица је идеална за све заљубљенике у фитнес.

Сваке године се на Институту за Технологију у Мумбају одржава сајам TechFest који окупља најбоље студенте из цијеле Индије. Они на сајму представљају своје иновације, а ове године посебну пажњу је привукла игрицу за астронауте коју су осмислила двојица дјечака. 12-годишњи Арман Шет и његов 13-годишњи друг Ајаш Шах развили су сензорску верзију игрице "икс окс" коју су назвали "XOXO" Она се може истовремено играти и у свемиру и на Земљи, а дјечаци су дошла на идеју да креирају игрицу након разговора са породицама астронаута који се налазе на мисијама у свемиру.

Свијет роботике напредује великом брзином, а у 2014. години број модела робота повећао се за чак 25%.  Компаније се међусобно такмиче у томе ко ће створити бољи модел, а веома су популарне различите верзије робота батлера који могу у великој мјери помагати у домаћинству. Један од њих је робот Сопо компаније Ophobotics који програмиран помоћу графичког корисничког сучеља, што значи да га је могуће прилагодити и програмирати у складу са потребама. Међу хуманоидним роботима посебно се издваја Нао који може да комуницира и да се смије. Овај симпатични робот прави је модел за интеракцију будући да посједује глас, звук, осмјех  и емоције, а може чак и да чита емоције.

Придружите се и ове седмице Јелени Бабић и Бранкици Стојановић које ће вас провести кроз забавни и занимљиви свијет технологије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана