m:agazin доноси нове занимљивости у првом октобарском издању

M:tel
m:agazin доноси нове занимљивости у првом октобарском издању

Прво октобарско издање забаве и корисних информација у оквиру емисије m:agazin ће бити емитовано у суботу 3. октобра на Алтернативној телевизији у 16:15 часова. Као и увијек обећавамо вам много интересантних прилога и нових сазнања из области технологије и комуникација, а ваша водитељица кроз ове занимљиве минуте ће бити Бранкица Раковић. Водимо вас у Берлин на сајам науке и технологије, чућете нешто више о WalkCary, те о апликацији за читање емоција са нечијег лица.

Почетком септембра у Берлину се, сада већ традиционално, одржава један од највећих сајмова науке и технологије на коме свјетски гиганти из ових области представљају своја најновија достигнућа. Са више од 200 000 посјетилаца и излагача из цијелог свијета, ово је највећи сајам потрошачке електронике, а сваке године њихов број расте.

Замислите превозно средство за које не морате имати положен возачки испит, практично је и брзо, еколошки освјештено и може стати у торбу. Звучи невјероватно? Заправо је врло стварно и зове се WalkCar, а многи га описују као рачунар на којем се можете возити. Направљен је од алуминијума, има четири мала точка, практичан је и издржљив. Покрећете га пребацивањем тежине тијела, а гасите ногом, притиском на дугме офф које се налази на њему. За вожњу по граду је идеалан, будући да му је максимална брзина 10 km/h, а пуни се путем USB прикључка, тако да за три сата пуњења можете прећи дужину од 12 километара.

Апликација која може читати емоције са туђих лица, представљена је на једној од популарних TedTalk конференција. Резултат је рада младе научнице Red el Kaliouby, која је жељела да помогне свима онима који, као и она, проводе већину времена у дружењу са технологијом. Иако је јако паметан, ваш рачунар не зна да ли сте ви тужни, уморни или љути.  Управо због тога се запитала како би наша технологија реаговала када би знала како се осјећамо, те је одлучила да са својим тимом са универзитета крене у реализацију идеје да би се рачунари понашали у складу са нашим емоцијама. До сада су у своју базу прикупили 12 милијарди различитих израза лица од 2,9 милиона људи који су пристали да дијеле своје емоције у циљу развоја апликације. Све што ви треба да урадите јесте да након активирања апликације, принесете телефон лицу, а она ће препознати вашу емоцију и понашати се у складу са њом.

Шаљите нам ваше приједлоге на [email protected], а ми ћемо се потрудити да испунимо ваша очекивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана