Како вас други шпијунирају на Facebookу

Б92
Како вас други шпијунирају на Facebookу

Многи људи користе Facebook како би шпијунирали некога кога (не) познају.

Међутим, запрепастиће вас када откријете како све могу да дођу до ваших података, чак и ако нисте пријатељи на овој мрежи.

Представљамо вам неке технике Facebook шпијуна.

Могу да вас нађу чак и кад вам не знају име

Facebookов моћни алат Graph Search, семантички претраживач који су Закерберг и његов тим представили 2013. године омогућава вам да претражите ту мрежу користећи материњи језик.

Рецимо да о тој особи знате само гдjе ради или где је студирала (или још боље, обоје). Претражите "људе који раде у компанији X" или "људе који су ишли на факултет X". Комбинујте те критеријуме за прецизније резултате.

Гледају гдjе сте били...

Овдjе "Graph search" постаје заиста застрашујући. Можете га користити да видите на којим је журкама неко био или на којим се локацијама пријавио. Све што треба да урадите је да упишете "мjеста која је особа X посетила у посљедњих X мјесеци".

...и шта вас занима

Осим ако нисте закључали дословно све на свом профилу, сви могу без проблема сазнати које бендове, књиге, филмове, странице, људе или групе волите. Све што им треба је ваше име и неколико кључних ријечи у претрази, попут "стране које се свиђају особи X".

Траже све фотографије које сте икада лајковали или коментарисали

Поново захваљујући Graph Search, свако може да види готово све фотографије које је неко лајковао или коментарисао. Поново, само упишете "фотографије које је особа X лајкала" или "фотографије које је особа X коментарисала" и стиже вам галерија.

Могу примати нотификације о свему што радите на Facebookу

Опција "Блиски пријатељи" омогућава да особе с којима сте пријатељи на Facebookу прате сваки ваш корак. Сваки пут кад "блиски пријатељ" ради било шта на Facebookу, вама долази нотификација. С обзиром на то да Facebook не обавијештава људе да их је неко означио као "блиског пријатеља" нема начина да сазнате ко вас тако прати.

Како бисте неког означили као "блиског пријатеља" идите на његов профил, кликните дугме "Friends" и у падајућем менију изаберите "блиски пријатељи".

Гледају ваше приватне профилне фотке

Све и да сте блокирали могућност отварања профилне фотографије, неко може да је види увећану. Само је отвори у новом табу, а онда из URL избрише 160x160 + Enter.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана