Како се десила револуција међу мобилним телефонима

24sata.hr
Како се десила револуција међу мобилним телефонима

Процјењује се да је у свијету продато више од седам милијарди мобилних телефона, од чега су данас готово двије милијарде паметни телефони.

Стручњаци за телекомуникацију сматрају да се мало која технологија посљедњих десет година развијала оваквом брзином. Од прве Моторолине "цигле" мобилни телефони су се драстично мјењали, а данас се на њима могу гледати филмови, правити фотографије с готово професионалним камерама и имати свијет на длану, али и информације уз приступ интернету.

Sony је 2005. покренуо музичку револуцију са првим њалкман мобилним телефоном W800i који се могао надоградити са додатном меморијском картицом за још више музике, а ускоро су телефони престали бити само функционални. LG је 2006. године представио свој први ‘дизајнерски’ мобилни телефон LG Chocolate од кога је почело да се више обраћа пажња на дизајн телефона. Захваљујући атрактивном дизајну Apple је iPhoneом лансирао паметне телефоне у свакодневицу. iPhone је први комерцијални телефон који је користио прст умјесто стилуса тј. паметне оловке за навигацију по екрану.

Екрани на телефону су, након што је годинама било најбитније имати све мањи телефон, ускоро опет почели да расту. Нови телефони с оперативним системом Андроид све чешће су имали и клизне тастатуре, а неки од тих модела су чак у стању да замjене велике лаптоп рачунаре. Након катастрофе у нуклеарки у Фукушими, влада у Јапану није објавила колика је радијација у ваздуху па је фирма Sharp прискочила у помоћ. Притиском на дугме телефона Sharp Pantone, можете сазнати степен радијације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана