Kако да смањите потрошњу интернета на Андроид телефону?

Агенције
Kако да смањите потрошњу интернета на Андроид телефону?

Сурфовање интернетом, гледање снимака, сати и сати на Facebook-у... Све то прождире интернет саобраћај који плаћате у оквиру свог пакета. Ако немате flat rate, ово је начин да смањите потрошњу.

Уз правилан одабир апликација, Андроид може значајно смањити потрошњу преноса података, а да притом не морате да потпуно мијењате начин на који користите смартфон.


Ово су неке апликације које ће вам највише помоћи у томе.

Opera Max

Opera Max је бесплатна апликација за виртуелне приватне мреже (vitual private network, VPN) која сажима ваше податке и до 50 одсто како би смањила потрошњу преноса података.

Кад год се нека од ваших апликација повеже с интернетом, веза ће бити преусмjерена на Оперине сервере гдjе ће подаци бити компресовани прије него што их ваш смартфон преузме. Прати потрошњу мобилног интернета и преко WiFi-ја за готово све апликације, укључујући и YouTube. На располагању вам је и низ опција за заштиту приватности и блокирања праћења.

Opera и Opera Mini

Два Оперина web прегледача раде слично што и апликација за VPN те компаније, само с подацима на интернету. Прегледач Opera нуди опцију Opera Turbo који компресује њеб странице, укључујући слике и видео.

Прегледач је базиран на Chromium-у па зато обрађује странице као и Google Chrome, с тим што има неке опције које Chrome нема.

Opera Turbo може компресовати њеб садржај до 50 одсто, Opera Mini до десет одсто. Могуће је да ће због тога на одређеним web одредиштима део функција бити недоступан.

Facebook Lite

Главна Facebook апликација позната је по томе што је захтијевна кад је пренос података у питању. Срећом, можете је замјенити лакшом верзијом, намијењеном паметним телефонима слабијих могућности.

Можете проверити и бесплатну апликацију Friendly for Facebook, која доноси мобилно издање Facebook web стране с већином очекиваних опција, али уз мању потрошњу преноса података.

NetGuard

Од верзије Андроид 6.0 Marshmallow апликације не морају изричито од вас затражити дозволу за повезивање на интернет. То значи да се могу повезати, а да ви за то и не знате.

Могуће је, наравно, да их у томе спречите, али то баш и није једноставно.

Android Nougat има опцију Data Saver која ће их у томе спречити. Отворите Settins, па Data usage и потом Data saver како бисте је активирали.

На старијим издањима Google оперативног система за мобилне телефоне то морате урадити ручно за сваку апликацију. Отворите Settings, па Apps, одаберите апликацију и потом Data usage па Restrict app background data.

Друга опција је апликација за firewall NetGuard, која вам даје потпуни надзор над тиме која се апликација повезује с интернетом и кад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана