Илегално јесте, али ипак...

Aгенције
Илегално јесте, али ипак...

Иако већина Европљана вјерује да аутори имају право да штите своју интелектуалну својину, највећи број становника Европске уније сматра да је илегално преузимање садржаја са интернета оправдано.

Најновија студија коју је на нивоу Европске уније спровела Канцеларија за усклађивање интернет тржишта (OHIM) показала је да чак 96 посто становника ЕУ сматра да је сасвим оправдана борба аутора за своја права и на интернету, преноси Дејли телеграф.

Међутим, 42 посто испитаника такође је изјавило да сматра прихватљивим бесплатно илегално преузимање садржаја са интернета, попут музике и филмова, уколико је циљ употреба тог садржаја у приватне сврхе.

Осим тога, свега девет процената испитаника из ЕУ је признало да је током протеклих годину дана илегално преузело садржај заштићен ауторским правима.

Међу њима је било знатно више мушкараца него жена.

Илегално преузимање садржаја са интернета у Великој Британији се сматра оштрим кривичним дjелом. Прошлогодишње истраживање са Универзитета у Бримингему показало је да се IP адресе свих корисника који крше закон на овај начин могу открити и снимити у року од три сата, на чему ради чак десет различитих компанија за мониторинг и праћење активности на интернету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана