Huawei и Google су заједно спремали нови производ, али их је Трамп натјерео да од њега одустану

Агенције
Huawei и Google су заједно спремали нови производ, али их је Трамп натјерео да од њега одустану

Кинеска компанија Huawei је годину дана сарађивала са Googleом на развоју паметног звучника, а његово представљање је било планирано за почетак септембра, али је пројекат отказан након одлуке Доналда Трампа.

Трампова одлука којом је Huawei стављен на црну листу компанија са којима САД не смију да сарађују, пореметила је планове кинеске компаније у вези са развојем нових производа, освајањем мобилног тржишта и даље велико повећање прихода и профита.

У Huaweiју више не размишљају о брзом преузимању лидерске позиције на глобалном тржишту паметних телефона, будући да морају да пребаце ресурсе на развој сопственог оперативног система са којим би били независни од Андроида. Због тога су морали да одустану и од развоја новог производа којим су мислили да “нападну” Амазон, Apple и друге компаније, пише 9to5 Google.

У питању је паметни звучник на чијем развоју су, током посљедњих годину дана, сарађивали са Googleом и кога је, наравно, требало да покреће Google Аssistant. То не би био први Huaweiјев паметни звучник, али досада представљени модели су били искључиво намијењени кинеском тржишту, док је уређај на коме су радили са Googleом требало да буде доступан на глобалном тржишту, чак и тржишту САД.

Huawei и Google су далеко догурали са његовим развојем, па је представљање паметног звучника било планирано за септембар ове године и сајам технике ИФА, који се одржава у Берлину. Међутим, послије Трампове одлуке развој је одложен и питање је да ли ће се, с обзиром на то каква је тренутна ситуација, Huawei одлучити на наставак развоја тог уређаја, преноси Зимо.

Паметни звучници са гласовним асистентима све су популарнији међу корисницима широм свијета, пошто се, осим слушања музике, помоћу њих може управљати неким уређајима у кући, затим примати информације о временској прогнози, вјестима, стању на путевима, итд. Тржиштем тих производа доминирају Амазон и Google, са својим хардвером и гласовним асистентима, док су сопствене звучнике представили и Аппле, Самсунг и друге велике технолошке компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана