Huawei i Google su zajedno spremali novi proizvod, ali ih je Tramp natjereo da od njega odustanu

Agencije
Huawei i Google su zajedno spremali novi proizvod, ali ih je Tramp natjereo da od njega odustanu

Kineska kompanija Huawei je godinu dana sarađivala sa Googleom na razvoju pametnog zvučnika, a njegovo predstavljanje je bilo planirano za početak septembra, ali je projekat otkazan nakon odluke Donalda Trampa.

Trampova odluka kojom je Huawei stavljen na crnu listu kompanija sa kojima SAD ne smiju da sarađuju, poremetila je planove kineske kompanije u vezi sa razvojem novih proizvoda, osvajanjem mobilnog tržišta i dalje veliko povećanje prihoda i profita.

U Huaweiju više ne razmišljaju o brzom preuzimanju liderske pozicije na globalnom tržištu pametnih telefona, budući da moraju da prebace resurse na razvoj sopstvenog operativnog sistema sa kojim bi bili nezavisni od Androida. Zbog toga su morali da odustanu i od razvoja novog proizvoda kojim su mislili da “napadnu” Amazon, Apple i druge kompanije, piše 9to5 Google.

U pitanju je pametni zvučnik na čijem razvoju su, tokom posljednjih godinu dana, sarađivali sa Googleom i koga je, naravno, trebalo da pokreće Google Assistant. To ne bi bio prvi Huaweijev pametni zvučnik, ali dosada predstavljeni modeli su bili isključivo namijenjeni kineskom tržištu, dok je uređaj na kome su radili sa Googleom trebalo da bude dostupan na globalnom tržištu, čak i tržištu SAD.

Huawei i Google su daleko dogurali sa njegovim razvojem, pa je predstavljanje pametnog zvučnika bilo planirano za septembar ove godine i sajam tehnike IFA, koji se održava u Berlinu. Međutim, poslije Trampove odluke razvoj je odložen i pitanje je da li će se, s obzirom na to kakva je trenutna situacija, Huawei odlučiti na nastavak razvoja tog uređaja, prenosi Zimo.

Pametni zvučnici sa glasovnim asistentima sve su popularniji među korisnicima širom svijeta, pošto se, osim slušanja muzike, pomoću njih može upravljati nekim uređajima u kući, zatim primati informacije o vremenskoj prognozi, vjestima, stanju na putevima, itd. Tržištem tih proizvoda dominiraju Amazon i Google, sa svojim hardverom i glasovnim asistentima, dok su sopstvene zvučnike predstavili i Apple, Samsung i druge velike tehnološke kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana