Хакери поново вребају: Андроид корисницима се не препоручује да отварају ове поруке

ГС
Андроид
Foto: Викимедија | Андроид

Текстуална порука, камуфлирана под обавјештењем "пропуштене испоруке пакета", нови је начин на који је шири злонамјерни Андроид софтвер, познат као ФлуБот. Хакери тако све чешће покушавају да дођу до новца или података корисника, с обзиром да су угрожени корисници већ навикли на могућност сумњиве е-поште, на коју сада ријђе кликћу.

Према компанији за сајбер безбједност Пруфпоинт, чини се да се ова специфична врста Андроид злонамерног софтвера једна од многих на које би требало пазити – поново појављује. Раније ове године дошло је до пада активности тог малвера, због таласа хапшења интернет нападача, саопштио је центар за сајбер безбедност Уједињеног Краљевства. Међутим, сада злонамерни софтвер ФлуБот поново погађа све више земаља у Европи, преноси Српскаинфо.

Иако то првенствено била пријетња за Андроид кориснике, власници Еплових уређаја не морају нужно бити имуни на штету коју је ФлуБот у стању да направи.

 -Текстуалне поруке се могу преусмјерити на веб локацију одакле би могло да дође до покушаја крађе ваших личних података – наводи се у упозорењу те националне службе из Велике Британије.
Немојте да будете жртва ФлуБота

Ево како овај злонамјерни софтвер функционише.

Превара са текстуалном поруком наводно вас обавјештава да сте пропустили испоруку пакета. Кликнете на линк и од вас ће бити затражено да преузмете апликацију, која је у ствари малвер. Тако функционише ФлуБот, преноси Б.92.

Послије добијања потребних дозвола од корисника, овај вирус може да настави да дјелује као шпијунски софтвер, СМС спамер или да украде податке са кредитних картица и банковних рачуна, саопштила је компанија за интернет безбедност Пруфпоинт.

С тим у вези, мали савјет био би да своју интеракцију око траснпорта пакета ограничите на службене веб стране, попут Амазона или Алибабе одакле можете да будете сигурнији да сте безбједно оставили своје податке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана