Hakeri ponovo vrebaju: Android korisnicima se ne preporučuje da otvaraju ove poruke

GS
Android
Foto: Vikimedija | Android

Tekstualna poruka, kamuflirana pod obavještenjem "propuštene isporuke paketa", novi je način na koji je širi zlonamjerni Android softver, poznat kao FluBot. Hakeri tako sve češće pokušavaju da dođu do novca ili podataka korisnika, s obzirom da su ugroženi korisnici već navikli na mogućnost sumnjive e-pošte, na koju sada rijđe klikću.

Prema kompaniji za sajber bezbjednost Prufpoint, čini se da se ova specifična vrsta Android zlonamernog softvera jedna od mnogih na koje bi trebalo paziti – ponovo pojavljuje. Ranije ove godine došlo je do pada aktivnosti tog malvera, zbog talasa hapšenja internet napadača, saopštio je centar za sajber bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, sada zlonamerni softver FluBot ponovo pogađa sve više zemalja u Evropi, prenosi Srpskainfo.

Iako to prvenstveno bila prijetnja za Android korisnike, vlasnici Eplovih uređaja ne moraju nužno biti imuni na štetu koju je FluBot u stanju da napravi.

 -Tekstualne poruke se mogu preusmjeriti na veb lokaciju odakle bi moglo da dođe do pokušaja krađe vaših ličnih podataka – navodi se u upozorenju te nacionalne službe iz Velike Britanije.
Nemojte da budete žrtva FluBota

Evo kako ovaj zlonamjerni softver funkcioniše.

Prevara sa tekstualnom porukom navodno vas obavještava da ste propustili isporuku paketa. Kliknete na link i od vas će biti zatraženo da preuzmete aplikaciju, koja je u stvari malver. Tako funkcioniše FluBot, prenosi B.92.

Poslije dobijanja potrebnih dozvola od korisnika, ovaj virus može da nastavi da djeluje kao špijunski softver, SMS spamer ili da ukrade podatke sa kreditnih kartica i bankovnih računa, saopštila je kompanija za internet bezbednost Prufpoint.

S tim u vezi, mali savjet bio bi da svoju interakciju oko trasnporta paketa ograničite na službene veb strane, poput Amazona ili Alibabe odakle možete da budete sigurniji da ste bezbjedno ostavili svoje podatke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana