Google почиње да ради на производњи робота

Танјуг
Google почиње да ради на производњи робота

Компанија Google преузела је седам технолошких компанија у настојању на направи нову генерацију робота, пренио је данас The New York Times.

На челу тог пројекта налази се Енди Рубин који је био и шеф у прављењу софтвера Андроид, доминантног оперативног система на " паметним" телефонима.

Њујорк тајмс наводи да Google роботи засад нису намjењени крајњим потрошачима, већ прије производњи и дистрибуцији, гдје је доминантан Амазон.

Тих седам компанија могу да направе технологију за прављење мобилних и вјештих робота, рекао је Рубин, додајући да настоји да припоји још неколико компанија.

Извори упознати с пројектом наводе да је циљ аутоматизовање ланца испоруке од фабрике до дистрибутера који испручују робу до потрошача. New York Times наводи да је Googleов пројекат реалистичнији од ове недjеље објављеног плана Амазона да робу испоручује беспилотним летjелицама.

Google је недавно почео да експериментише с испорукама пакета у урбаним областима преко услуге Google Shopping и настоји да аутоматизује дио тог система.

Рубин (50) је почео своју инжењерску каријеру у роботици и познат је по томе што се интересује за прављење интелигентних машина. Прије него што је дошао у Appleе радио је за њемачку компанију Carl Zeiss као инжењер роботике.

Као примjер уређаја који има довољно интелигенције, Рубин је навео брисаче на колима који аутоматски раде када почне да пада киша.

То је и у сагласности с визијом једног од оснивача Googleа Лерија Пејџа, који је тврдио да технологију треба користити кадгод је могуће како би се људи ослободили тешких и репетитивних задатака.

Међу компанијама које је Рубин довео у Google је Schaft, тим јапанских роботичара који су недавно напустили токијски универзитет како би развијали хуманоидни робот или Industrial Perception који ради на систему компјутерске перцепције и роботских руку за утовар и истовар камиона.

Такође су купили компанију Bot & Dolly, произвођача роботских камера које су коришћене за специјалне ефекте у филму "Гравитација".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана