Гејтс: "То је превара за будале"

ГС
Foto: Принтскрин

Бил Гејтс није фан криптовалута и НФТ-а.

Оснивач Мајкрософта је на конференцији TechCrunch рекао да су криптовалуте и НФТ превара.

"Ти трендови дигиталне имовине сто посто се темеље на 'теорији већих будала'", рекао је Гејтс, преноси Си-Ен-Ен бизнис. Гејтс се осврнуо на теорију према којој се понекад може зарадити куповином прецијењене имовине ако се та имовина касније може продати по још већој цијени.

Једна "будала" би у том случају могла купити прескупу имовину, надајући се да је може продати "већој будали" од себе и тако узме зараду. То може функционисати све док има довољно "будала" спремних да плате више. Али кад више нико не жели да купује, низ се прекида и слиједи значајан пад цијене, објаснио је Гејтс, преноси Индекс.

Гејтс је рекао да се не тргује криптовалутама и наругао се НФТ-овима, шалећи се да ће "скупе дигиталне слике мајмуна изузетно побољшати свијет". Умјесто тога, Гејтс каже да преферира старомодна улагања.

"Навикнут сам више на улагања у имовину, попут фарми које имају производњу или компаније које нуде стварне производе", рекао је.

Гејтсове изјаве долазе у тренутку када су биткоин и друге криптовалуте у слободном паду. У новембру 2021. године биткоин је досегао врхунац од 69.000 долара. Од тада највриједнија свјетска криптовалута изгубила је двије трећине своје вриједности и данас досегла око 20.000 долара. Само од прошле недјеље пад је око 25 одсто.

Гејтс је и раније био скептичан према криптовалутама. У интервјуу за Блумберг 2021. Гејтс је рекао да је једно кад Илон Маск и Тесла улажу у биткоин, а друго кад просјечни улагачи слиједе његов примјер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана