Gejts: "To je prevara za budale"

GS
Foto: Printskrin

Bil Gejts nije fan kriptovaluta i NFT-a.

Osnivač Majkrosofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

"Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na 'teoriji većih budala'", rekao je Gejts, prenosi Si-En-En biznis. Gejts se osvrnuo na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni.

Jedna "budala" bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati "većoj budali" od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionisati sve dok ima dovoljno "budala" spremnih da plate više. Ali kad više niko ne želi da kupuje, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene, objasnio je Gejts, prenosi Indeks.

Gejts je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima, šaleći se da će "skupe digitalne slike majmuna izuzetno poboljšati svijet". Umjesto toga, Gejts kaže da preferira staromodna ulaganja.

"Naviknut sam više na ulaganja u imovinu, poput farmi koje imaju proizvodnju ili kompanije koje nude stvarne proizvode", rekao je.

Gejtsove izjave dolaze u trenutku kada su bitkoin i druge kriptovalute u slobodnom padu. U novembru 2021. godine bitkoin je dosegao vrhunac od 69.000 dolara. Od tada najvrijednija svjetska kriptovaluta izgubila je dvije trećine svoje vrijednosti i danas dosegla oko 20.000 dolara. Samo od prošle nedjelje pad je oko 25 odsto.

Gejts je i ranije bio skeptičan prema kriptovalutama. U intervjuu za Blumberg 2021. Gejts je rekao da je jedno kad Ilon Mask i Tesla ulažu u bitkoin, a drugo kad prosječni ulagači slijede njegov primjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana