Фејсбук, Гугл и Твитер можда одлазе из Хонг Конга

Срна
Фејсбук, Гугл и Твитер можда одлазе из Хонг Конга

ИТ компаније су већ у сукобу са владом Хонг Конга и чини се да та напетост све више расте.

Ејжа Интернет Коалишн, технолошка алијанса која укључује Фејсбук, Гугл и Твитер, упозорила је Хонг Конг да ће компаније престати да послују на тој територији ако званичници крену са измјенама закона о заштити података због којих компаније могу бити одговорне за доџинг кампање.

Фејсбук, Гугл и Твитер ће можда отићи из Хонг Конга.

Технички гиганти су забринути да би се запослени могли суочити са кривичном истрагом или чак са оптужбама ако корисници дијеле личне податке на мрежи, чак и ако не праве никакву штету.

Алијанса је предложила да Хонг Конг сузи обим закона о кршењу приватности.

Хонг Конгов комесар за приватност личнин податка изјавио је да су потребне нове мјере након што је доџинг помјерио границе морала и закона. Комесар је такође инсистирао на томе да измјењени закони неће имати никаквог утицаја на слободу говора.

Амандмани би могли бити одобрени до краја законодавне године. Тзв. продемократски активисти су током протеста 2019. често доксирали полицајце и друге људе, па постоји забринутост да би ревидирани закони могли довести до проблема за акционаре и технолошке компаније. Због наводно антидемократске политике могло би бити теже позвати полицију на одговорност за насиље или критиковати званичнике.

Интересантно је видјети да у овом случају Фејсбук, Гугл и Твитер подржавају хаковање и објављивање личних информација на интернету докле год то наноси штету људима с којима се политички не слажу. Доџинг, односно хаковање и објављивање приватних информација, је постао популаран међу тзв. демократским активистима, односно припадницима мањине која се оштро опире обједињавању Хонг Конга с матицом након вјековне колонијалне управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана