Fejsbuk, Gugl i Tviter možda odlaze iz Hong Konga

Srna
Fejsbuk, Gugl i Tviter možda odlaze iz Hong Konga

IT kompanije su već u sukobu sa vladom Hong Konga i čini se da ta napetost sve više raste.

Ejža Internet Koališn, tehnološka alijansa koja uključuje Fejsbuk, Gugl i Tviter, upozorila je Hong Kong da će kompanije prestati da posluju na toj teritoriji ako zvaničnici krenu sa izmjenama zakona o zaštiti podataka zbog kojih kompanije mogu biti odgovorne za dodžing kampanje.

Fejsbuk, Gugl i Tviter će možda otići iz Hong Konga.

Tehnički giganti su zabrinuti da bi se zaposleni mogli suočiti sa krivičnom istragom ili čak sa optužbama ako korisnici dijele lične podatke na mreži, čak i ako ne prave nikakvu štetu.

Alijansa je predložila da Hong Kong suzi obim zakona o kršenju privatnosti.

Hong Kongov komesar za privatnost ličnin podatka izjavio je da su potrebne nove mjere nakon što je dodžing pomjerio granice morala i zakona. Komesar je takođe insistirao na tome da izmjenjeni zakoni neće imati nikakvog uticaja na slobodu govora.

Amandmani bi mogli biti odobreni do kraja zakonodavne godine. Tzv. prodemokratski aktivisti su tokom protesta 2019. često doksirali policajce i druge ljude, pa postoji zabrinutost da bi revidirani zakoni mogli dovesti do problema za akcionare i tehnološke kompanije. Zbog navodno antidemokratske politike moglo bi biti teže pozvati policiju na odgovornost za nasilje ili kritikovati zvaničnike.

Interesantno je vidjeti da u ovom slučaju Fejsbuk, Gugl i Tviter podržavaju hakovanje i objavljivanje ličnih informacija na internetu dokle god to nanosi štetu ljudima s kojima se politički ne slažu. Dodžing, odnosno hakovanje i objavljivanje privatnih informacija, je postao popularan među tzv. demokratskim aktivistima, odnosno pripadnicima manjine koja se oštro opire objedinjavanju Hong Konga s maticom nakon vjekovne kolonijalne uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana