Facebookов водич за лажне вијести

Агенције
Facebookов водич за лажне вијести

У склопу борбе против лажних вијести друштвена мрежа Facebook одлучила је едуковати своје кориснике те је најавила нове напоре за рјешавање ширења лажних вијести.

Из ове друштвене мреже су саопштили да је њихов систем побољшан у идентификовању лажних профила. Facebook такође прати начине на који корисници комуницирају у коментарима на неком чланку, а вјерују да је страница са савјетима кључни ресурс у борби против лажних вијести.


С обзиром на то да лажне вијести често имају привлачне наслове с узвичником, Facebook каже да ако шокантне тврдње у наслову звуче невјеројатно, онда вјеројатно јесу лажне.

Знак упозорења о лажним вијестима може бити и лажна веб адреса. Facebook напомиње да многе странице лажних вијести опонашају аутентичне изворе тако што мало промјене назив странице.

Напомињу да је битно да прича има извор. Ако прича потиче из непознате организације, савјетује да се провјери дио "о њима" како би сазнали више.

Лажне вијести често садрже манипулковане фотографије или видеозаписе, а понекад фотографија може бити аутентична али извучена из контекста. Такође могу садржавати временске оквире који немају смисла или датуме догађаја који су измијењени.

Савјетују да се провјере извори како би се утврдило јесу ли релевантни. Недостатак доказа или ослањање на неидентификоване стручњаке може указивати на лажну вијест.

Ако ниједан други извор вијести не преноси исту причу то може значити да је прича лажна. Ако је у причи наведено више извора којима вјерујете, онда је вјеројатније да је вијест истинита.

Понекад је тешко разликовати лажне вијести од хумора или сатире. Из тог разлога треба провјерити је ли извор познат по пародији и да ли појединости и тон приче сугеришу да је вијест само за забаву.

Напомињу да су неке приче намјерно лажне те да због тога требате пазити и дијелити само вијести за које су читаоци сигурни да су вјеродостојне.

мале огласе, потражити и оглас за посао, а доступ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана