ЕУ: Телевизори ће убудуће морати да буду штедљивији

Танјуг
ЕУ: Телевизори ће убудуће морати да буду штедљивији

Телевизори са великим екранима у ЕУ мораће да буду штедљивији како би одговорили на захтјеве енергетске ефикасности захваљујући којима ће, очекују у Бриселу, потрошачи годишње плаћати за око осам милијарди евра мање рачуне за струју.

Нови захтјеви за енергетску ефикасност за телевизоре важиће и за компјутерске мониторе, који се све више користе и за гледање ТВ програма, а касније ће бити уведени и за друге кућне апарате, пренио је данас Еурактив Србија.

Годишње се у Европској унији, према подацима за 2011, прода више од 60 милиона телевизора и 16-17 милиона компјутерских монитора. Након што су слични прописи о енергетској ефикасности за усисиваче јесенас изазвали бурну реакцију јавности, планирани прописи за ТВ екране послужиће као тест за нове стандарде екодизајна за тостере, фенове и "кетлере" који ће бити обзнањени 2015. године.

Нови стандарди за телевизоре, који ће почети да важе најраније у јуну 2016, биће знатно строжи по питању трошења енергије од важећих којима је предвиђено само мјерење енергетске ефикасности унутрашњих компоненти.

Удружења произвођача телевизора нису жељела да коментаришу најављене захтјеве веће енергетске ефикасности прије него што се консултују са чланицама. Телевизори су заслужни за до 10 одсто потрошње струје у домаћинствима у Европској унији и њихов удио у потрошњи расте посљедњих десет година. Томе дијелом доприноси тренд на тржишту да екрани буду већи и да имају додатне могућности, попут повезивања на интернет.

Од значаја је међутим и чињеница да људи све више гледају ТВ. Према неким истраживањима, потрошња струје европских телевизора једнака је укупној потрошњи стамбеног сектора Шведске и Португалије заједно.

Нови прописи укључуће и захтјеве који се тичу коришћења ресурса, као и оне који ће обезбједити да се што већи број компоненти телевизора рециклира. За разлику од LED телевизора, којих је сада највише на тржишту, енергетски неефикасне плазме ће бити изузете из одредаба о екодизајну јер су производ који нестаје са тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана