BMW Neue Klasse X најавио будући модел iX3

ГС
BMW Neue Klasse X најавио будући модел iX3

BMW је усред еволуције, а потпуно електрични Vision Neue Klasse X представља први СУВ који носи име Neue Klasse.

Први примјерци овог аутомобила величине модела iX3 сићи ће с производне траке 2025. године те се придружити продукцијској верзији лимузине Vision Neue Klasse представљеној прошле године.

Као што је био случај с оригиналним концептом Vision Neue Klasse дизајн Neue Klasse X-а даје прилично добру идеју о томе шта можемо очекивати од продукцијског аутомобила. X је други од шест електричних аутомобила који ће користити Neue Klasse платформу, а сви ће се појавити између 2025. и 2027. године, преноси Кликс.

BMW жели да фокус буде на томе шта ова замјена за iX3 представља за бренд, тако да нема заобилажења стила. Компанија наводи „смањење дизајнерског језика“, што би могао бити доказ да су дизајнери коначно чули молбе јавности да креирају нешто с мањом предњом маском, односно решетком, преноси Кликс.

Vision Neue Klasse има танку бубрежасту решетку, која подсјећа на оне на класичним BMW-овим моделима као што је 2002 и наравно оригиналну Neue Klasse лимузину из шездесетих година прошлог вијекаа. Ипак, није све ретро, јер решетка свијетли, баш као што је случај најновијим BMW-овим моделима. Ако погледате боље, видјећете да је бубрежаста решетка дубоко извајана. Сама свјетла прате тренд који је поставила лимузина Neue Kasse, одбачени су кругови те су замијењени вертикалним ЛЕД диодама.

Нова електрична платформа нуди дизајнерима прилику да „прихвате класичне BMW пропорције“, наводе из компаније. И док није сасвим разумљиво за што су су конвенционални аутомобили ограничавали такве изборе у прошлости, јасно је да Neue Kasse X покушава задржати нижу линију појаса и естетику ајкулиног носа, која је импресионирала раније приликом увођења овог стилског правца. Стога аутомобил више изгледа као СУВ или САВ, возило за спортске активности како га BMW назива, него лимузина. Ипак, панорамски кров и врло ниска појасна линија чине да аутомобил изгледа прозрачно и напредно.

Облик је 20 посто аеродинамичнији у односу на одлазеће X моделе, а нове гуме и кочнице дају допринос у повећању ефикасности за 25 посто. Назад су препознатљива свјетла, што се надовезује на Neue Kasse лимузину која је укључивала 3Д принтане јединице распоређене на неколико нивоа у дизајну који је показао дубину.

Будући да је ријеч о концепту, званичних података о домету и погону модела Neue Kasse X очекивано нема. Међутим, потврђено је да се користи BMW-ова шеста генерације eDrive технологије, која омогућава 30 посто већи домет и слична побољшања брзине пуњења. Заједно с округлим батеријским ћелијама које су енергетски гушће, аутомобил ће користити 800-волтну архитектуру за брзо пуњење.

Умјесто да истиче окосницу технологије, X наговјештава на то како ће се контролисати нова гама електричних возила, а нова шасија и погонске јединице ће наводно понудити супериорније искуство вожње прилагођено индивидуалним потребама корисника. BMW је развио нове контролне јединице које назива „супер мозговима“ јер имају до 10 пута већу компјутерску моћ. Укључени су нови одвојени „мозгови“ за погон и аутономну вожњу.

Neue Kasse X потврђује „смрт“ iDrive контролера, који је замијењен дугмадима постављеним на управљачу те интеракцијом с BMW Panoramic Vision системом и централним екраном.

Управљач назван HyPersonX посједује контроле за прилагођавање звука Neue Kasse X-а, што се односи на умјетне звукове у кабини који се могу прилагођавати „у ходу“.

Унутрашњост Vision Neue Kasse укључује нови материјал на биљној бази, који је одржив и не садржи нафту. Кориштено је и доста пластике рециклиране из мора, док одбачене рибарске мреже чине 30 посто унутрашњег пластичног садржаја.

Panoramic Vision подиже традиционални инфотаинмент на виши ниво. Пројектује информације на висини која је савршено прилагођена возачи и то по цијелој површини вјетробранског стакла. У ситуацијама вожње, BMW 3D Head-Up Display приказује информације као што су потпомогнута вожња и навођење у саобраћају.

Продукцијска верзија модела Neue Kasse X, који ће вјероватно постати друга генерација модела iX3, почеће у BMW-овој фабрици у Дебрецену у Мађарској наредне године.

Извјештаји говоре да ће BMW у међувремену задржати X3 са СУС мотором за још једну генерацију као одвојени модел од модела iX3 и Neue Kasse X.

Аутомобил на фосилно гориво ће се почети производити у трећем кварталу 2024. године и већ је тестиран. За разлику од тренутне линије модела X3 и iX3 , нове генерације ће се боље разликовати захваљујући платформи Neue Kasse, која ће преузети улогу основе новог електричног аутомобила, што ће два модела чинити међусобно различитим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана