BMW Neue Klasse X najavio budući model iX3

GS
BMW Neue Klasse X najavio budući model iX3

BMW je usred evolucije, a potpuno električni Vision Neue Klasse X predstavlja prvi SUV koji nosi ime Neue Klasse.

Prvi primjerci ovog automobila veličine modela iX3 sići će s proizvodne trake 2025. godine te se pridružiti produkcijskoj verziji limuzine Vision Neue Klasse predstavljenoj prošle godine.

Kao što je bio slučaj s originalnim konceptom Vision Neue Klasse dizajn Neue Klasse X-a daje prilično dobru ideju o tome šta možemo očekivati od produkcijskog automobila. X je drugi od šest električnih automobila koji će koristiti Neue Klasse platformu, a svi će se pojaviti između 2025. i 2027. godine, prenosi Kliks.

BMW želi da fokus bude na tome šta ova zamjena za iX3 predstavlja za brend, tako da nema zaobilaženja stila. Kompanija navodi „smanjenje dizajnerskog jezika“, što bi mogao biti dokaz da su dizajneri konačno čuli molbe javnosti da kreiraju nešto s manjom prednjom maskom, odnosno rešetkom, prenosi Kliks.

Vision Neue Klasse ima tanku bubrežastu rešetku, koja podsjeća na one na klasičnim BMW-ovim modelima kao što je 2002 i naravno originalnu Neue Klasse limuzinu iz šezdesetih godina prošlog vijekaa. Ipak, nije sve retro, jer rešetka svijetli, baš kao što je slučaj najnovijim BMW-ovim modelima. Ako pogledate bolje, vidjećete da je bubrežasta rešetka duboko izvajana. Sama svjetla prate trend koji je postavila limuzina Neue Kasse, odbačeni su krugovi te su zamijenjeni vertikalnim LED diodama.

Nova električna platforma nudi dizajnerima priliku da „prihvate klasične BMW proporcije“, navode iz kompanije. I dok nije sasvim razumljivo za što su su konvencionalni automobili ograničavali takve izbore u prošlosti, jasno je da Neue Kasse X pokušava zadržati nižu liniju pojasa i estetiku ajkulinog nosa, koja je impresionirala ranije prilikom uvođenja ovog stilskog pravca. Stoga automobil više izgleda kao SUV ili SAV, vozilo za sportske aktivnosti kako ga BMW naziva, nego limuzina. Ipak, panoramski krov i vrlo niska pojasna linija čine da automobil izgleda prozračno i napredno.

Oblik je 20 posto aerodinamičniji u odnosu na odlazeće X modele, a nove gume i kočnice daju doprinos u povećanju efikasnosti za 25 posto. Nazad su prepoznatljiva svjetla, što se nadovezuje na Neue Kasse limuzinu koja je uključivala 3D printane jedinice raspoređene na nekoliko nivoa u dizajnu koji je pokazao dubinu.

Budući da je riječ o konceptu, zvaničnih podataka o dometu i pogonu modela Neue Kasse X očekivano nema. Međutim, potvrđeno je da se koristi BMW-ova šesta generacije eDrive tehnologije, koja omogućava 30 posto veći domet i slična poboljšanja brzine punjenja. Zajedno s okruglim baterijskim ćelijama koje su energetski gušće, automobil će koristiti 800-voltnu arhitekturu za brzo punjenje.

Umjesto da ističe okosnicu tehnologije, X nagovještava na to kako će se kontrolisati nova gama električnih vozila, a nova šasija i pogonske jedinice će navodno ponuditi superiornije iskustvo vožnje prilagođeno individualnim potrebama korisnika. BMW je razvio nove kontrolne jedinice koje naziva „super mozgovima“ jer imaju do 10 puta veću kompjutersku moć. Uključeni su novi odvojeni „mozgovi“ za pogon i autonomnu vožnju.

Neue Kasse X potvrđuje „smrt“ iDrive kontrolera, koji je zamijenjen dugmadima postavljenim na upravljaču te interakcijom s BMW Panoramic Vision sistemom i centralnim ekranom.

Upravljač nazvan HyPersonX posjeduje kontrole za prilagođavanje zvuka Neue Kasse X-a, što se odnosi na umjetne zvukove u kabini koji se mogu prilagođavati „u hodu“.

Unutrašnjost Vision Neue Kasse uključuje novi materijal na biljnoj bazi, koji je održiv i ne sadrži naftu. Korišteno je i dosta plastike reciklirane iz mora, dok odbačene ribarske mreže čine 30 posto unutrašnjeg plastičnog sadržaja.

Panoramic Vision podiže tradicionalni infotainment na viši nivo. Projektuje informacije na visini koja je savršeno prilagođena vozači i to po cijeloj površini vjetrobranskog stakla. U situacijama vožnje, BMW 3D Head-Up Display prikazuje informacije kao što su potpomognuta vožnja i navođenje u saobraćaju.

Produkcijska verzija modela Neue Kasse X, koji će vjerovatno postati druga generacija modela iX3, počeće u BMW-ovoj fabrici u Debrecenu u Mađarskoj naredne godine.

Izvještaji govore da će BMW u međuvremenu zadržati X3 sa SUS motorom za još jednu generaciju kao odvojeni model od modela iX3 i Neue Kasse X.

Automobil na fosilno gorivo će se početi proizvoditi u trećem kvartalu 2024. godine i već je testiran. Za razliku od trenutne linije modela X3 i iX3 , nove generacije će se bolje razlikovati zahvaljujući platformi Neue Kasse, koja će preuzeti ulogu osnove novog električnog automobila, što će dva modela činiti međusobno različitim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana