Apple: 30. рођендан Mac рачунара

Aгенције
Apple: 30. рођендан Mac рачунара

Америчка фирма Apple прије 30 година направила је револуцију у области информатике, тако што је произвела компјутер Macintosh (Мекинтош), који је и данас остао симбол легедарног ривалства између Аппла и Microsoftа (Мајкрософт).

"Macintosh је био велики корак напред. Све смо смислили и направили да буде свима доступан и лак за рад. То је први компјутер на којем су људи могли да се играју и да кажу како је добар", рекао је Ренди Вигинтон, један од првих запослених у Appleу.

Прије представљања Macintoshа, 24. јануара 1984. године, рачунари су били веома скупи , са командама на језику који је био готово у потпуности неразумљив за оне који нису програмери.

Нови рачунар Apple-а је то промјенио и отворио пут ка употреби компјутера широј јавности, захваљујући графичком приказу који је предлагао да се мишом управљају иконе. То је измислио још 60-их година инжењер Даг Енгелбарт са Института за истраживање. Енгелбарт је прошле године преминуо.

Када су цијене рачунара биле до 10.000 долара, Мекинтош је коштао 2.500 долара.

Тада је почело и ривалство с Microsoftом који је наредне године лансирао свој систем Windows, који је постао незаобилазни дио рачунара.

"Мислим да је тадашњи оснивач и директор Appleа Стив Џобс неговао ривалство између MS Windowsа и Macintoshа и OS-а. Џобс се стално љутио на Microsoft, јер је Windows преузео графички приказ Macintoshа. Увијек је говорио да је то плагијат", рекао је Данијел Коутке, један од учесника у производњи Мека.

Иако су чари Macintoshа постале популарне, Microsoft је имао предност на тржишту. Macintosh је постао све незграпнији јер су се у продаји појавили нови, тањи, финији и моћнији компјутери.

Продато је 16,5 милиона примjерака Macintoshа, а данас су уз мац рачунаре, у центру пажње и iPhone, iPad...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана