Зашто се смрзавамо?

Дојче веле
Зашто се смрзавамо?

Сви људи се смрзавају, небитно гдје живе, на Гренланду или у Африци. Али шта се дешава у тијелу, док се смрзавамо? И да ли сало заиста штити од хладноће?

"Мени се брзо смрзну уши."

"Прво ми је хладно по грудима, онда су ми хладне руке, ноге и на крају глава."

Невероватно, али истинито. Двојица десетогодишњака се смрзавају различито. Љекар спортске медицине Јоахим Лач са Факултета за спорт у Келну објашњава узроке: "Сваки човјек у кожи има сензоре за хладно и топло. С обзиром на расподјелу тих сензора сваки човјек различито доживљава температуру."

Код појединаца је више сензора у ушима и њима се брзо смрзавају уши. Код других је више сензора у другим дијеловима тјела. Осим тога људи имају различити број сензора, пише Дојче Веле.

Proсјечна температура иста

Свеједно гдје човек живи, на југу или сјеверу, у Сахари или на Гренланду – просјечна тјелесна температура је код свих људи иста. "Сви имамо температуру тијела од око 36,5 степени – она може да варира од човјека до човјека. Ако температура пређе 42 степена Целзијуса, то је опасно по живот. Такође је опасно ако се тјелесна температура спусти испод 30 степени", каже доктор Лач.

У том случају витални органи као што су срце и мозак не раде пуном снагом. Наступа несвјестица, а у најгорем случају и смрт због хладноће. И тако наше тијело брзо шаље аларм са поруком: смрзавам се. Чак и промаја може да дјелује тако да нам се најежи кожа. "Језа је реликт из времена када су људи још били прекривени густом длаком. Све длаке имају мајушни мишић на мјесту гдје излазе из коже. Тај мишић се скупља на хладноћи и усправља длаке на тјелу."

Цвокотање као заштита

Мишић то чини како би створио топли ваздушни слој између длака и простора гдје их нема. А тамо гдје нема длака, ствара се језа. Такође се активира још једна заштитна мјера код осјећања хладноће. То је цвокотање, каже доктор Лач. "Тијело примјећује да му је потребна топлота. И тада почињу да се тресу мишићи. Наша доња вилица је прилично лабаво причвршћена са два мала зглоба и са јаком мускулатуром која је потребна при жвакању. Ти мишићи почињу да дрхте и да раде. С обзиром да је доња вилица тако покретна, она се релативно брзо тресе."

Сало не грије?

Дрхтањем се покрећу мишићи, прокрвљеност је боља и тако нам постаје све топлије. Многи људи вјерују да мало сала на ребрима помаже кад је хладно. Али то није тачно. Доктор Лач каже да пунијим особама сало мало помаже и да за један до два степена могу боље да поднесу хладноћу, али не више од тога. Људима који се брзо смрзавају доктор Лач саветује: "Мање сала, а више кретања."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана