Вијековима су на лошем гласу - демонизовани, убијани, а сада их оптужују за нову пошаст

Prva.rs
Вијековима су на лошем гласу - демонизовани, убијани, а сада их оптужују за нову пошаст

Холивуд је од слијепих мишева направио вампире, а данас су слијепи мишеви добили улогу злих преносилаца опасног коронавируса.

Један тип коронавируса изолован је код слијепих мишева и у Србији 2017. године, што није ни примјећено. Провјеравали смо - Да ли до епидемије тада није дошло само зато што, за разлику од неких других дијелова света, људи код нас не једу слијепе мишеве.

Кинези једу пацове, змије, па и слијепе мишеве. У реду или не, одаберите сами, али азијска кухиња није искључиво кинеска, а сви косооки људи не морају да буду баш Кинези. У јеку епидемије тзв. Вухан коронавируса, интернетом се шири видео снимак Кинескиње која једе слијепог миша, па се закључује да је управо то разлог за ширење болести.

- Да ли се у Кини овако једу слепи мишеви?

Чен: Не.

- Дакле мислите да је овај видео потекао из неке друге земље, а не из Кине?

Чен: Да, али не знам како да објасним… Кинези не једе ту. Ја мислим да је ово друга земља, а она (дјевојка на снимку) не прича кинески. Али на интернету то неко зеза, знаш.

Ова необична гурманска навика типична је за земље попут Индонезије и Папуа Нове Гвинеје. Могло би се рећи да су слијепи мишеви увијек жртве несрећних околности. За њихову демонизацију крив је Холивуд, а из Природњачког музеја кажу да су 90-их година врачаре нудиле новац како би откупиле ту строго заштићену животињу која отклања малер. Данас, они преносе коронавирус који представља групу вируса од којих су неки типови били присутни И у Србији.

Коронавирус смо нашли у Србији 2017. године радили смо истраживање заједно са Научним институтом за ветерину из Новог Сада. Немамо дефиницију који је то тип коронавируса. Генетика се управо ради. Није патоген, сви смо преживјели, нисмо имали ни кијавицу, значи то је један од редовних вируса који се налази у слијепим мишевима а нема везе са овим вирусом који је актуелан у неким дијеловима Кине”, каже Милан Пауновић из Природњачког музеја.

Слијепи мишеви нису слијепи, немогуће је да се умрсе у косу, а да нема њих, рекли бисмо збогом бананама, мангу и авокаду јер су они заслужни за опрашивање више од 300 врста воћа. Из Института за биолошка истраживања се не слажу са кинеским научницима који оптужују слијепе мишеве за опасан вирус.

“То су више спекулације које су се рашириле и прихватиле и то јето. Ја лично не мислим. За сада не постоји доказ да је било директног преноса коронавируса са слепог миша на човека. Ви да бисте се заразили, треба да поједете ту дивљу животињу. То може да буде пацов, може да буде било шта”, сматра Ивана Будински из Института за биолошка истраживања Синиша Станковић.

Само један малени слијепи миш може у кратком временском периоду да поједе до 3.000 комараца. Једни су од најугроженијих животиња, а људи их убијају најчешће из страха. Захваљујући јако малом броју врста које се хране крвљу, постали су симбол мрачних вампира који су симболи демонских ритуала, али И популарних празника као што је Ноћ вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана