Топ 10 заблуда о нашој планети

Dnevnik.hr
Топ 10 заблуда о нашој планети

Мислите да знате све о вулканима, земљотресима? Прочитајте овај чланак и размислите поново.

У наставку вам доносимо 10 заблуда о Земљи које ће вас изненадити, а можда чак и исправити у неким, очито погрешним закључцима.

1. Маунт Еверест се креће на страну, а не увис

Маунт Еверест је врх највише планине изнад нивоа мора, Хималаја, а која је настала прије више од 50 милиона година када је Индијски подконтинент кренуо на сјевер. Маунт Еверест се данас више не издиже у висину, већ у страну, севјероисточно, и то 42 милиметра годишње.

2. Мауна Лоа је највиша планина на свијету

Од своје најниже до највише тачке, ова планина смјештена на Хавајима је виша од 10.200 метара, а само је половина планине изнад површине воде, док је остатак у Тихом океану.

3. Торнадо је заправо невидљив

Иако га увијек видимо, торнадо је заправо невидљив. Оно што ми видимо је смеће, прашина и земља која се налази у вртлогу и тако самој појави даје видљив облик.

4. Облаци су тешки и по неколико тона

Мислите како су облаци лагани као перце? Грешите. Облаци могу тежити и до 500 тона, а разлог због ког могу тако безбрижно летјети на небу је другачији притисак у висинама.

5. Земља има магнетна торнада

Научници су успјели да докажу како су магнетна поља Земље и Сунца међусобно повезана и отприлике сваких 8 минута стварају магнетна торнада. Међутим, срећом, Земљина је атмосфера тако чврста да за нас нема страха.

6. И камење живи

Да ли сте икада били сами у шуми и имали осјећај као да нисте сами? Не брините, иако немају очи и уши, и камење је дом бићима која могу живјети дубоко испод површине земље. Не треба им ни храна ни вода, а често им је и само камење извор хране.

7. Швајцарска се диже и спушта чак 25 центиметара сваког дана

Наравно да знате како Сунце и Мјесец утјечу на ниво воде, тј. како долази до плиме и осеке. Али слична се ствар догађа и са дијеловима континената. Научници су успјели да измере како се цијела Швајцарска дневно може подићи и спустити за чак 25 центиметара.

8. Циклон може плесати

Када се два циклона сусретну, могу заједнички формирати неке облике. Ово је могуће само када су циклони исте снаге.

9. Велики земљотреси су спори

Да ли сте икада доживјели земљотрес? Ако јесте, онда знате како се то догодило прилично брзо, колико год се вама чинило вјечно. Међутим, истина није баш таква. Земљотрес велике јачине, је у основи огроман процес. Поготово кад сте у близини епицентра, а не уз пренос на телевизору...

10. Идућа ерупција супервулкана - неће бити у Јелоустоуну

Иако је један од највећих и потенцијално најразорнијих, вулкан у Јелоустоуну неће бити наредни који ће еруптирати, већ ће то бити вулкан Лагуна дел Мауле у Чилеу. Па ако волите ватромет и није ваш претјерано брига за живот...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана