Тајне из дубина: Језиве приче са пет мистериозних острва

Агенције
Тајне из дубина: Језиве приче са пет мистериозних острва

Око неколицине свjетских острва већ деценијама, па и вијековима настају приче, често с елементима хорора. Ово су неке од највећих острвских мистерија на свијету.

1. Бразилска Атлантида

И Бразил има своју Атлантиду која заокупља генерације истраживача. Покушаји да је пронађу су бројни, а 2013. група геолога тврдила је како је пронашла изгубљено острово. Научници су, наиме, пронашли гранитну стијену и трагове кварца на дубини од 2500 метара, а тврде да припадају Атлантиди јер ти елементи могу настати само на земљи. Но, с обзиром да других открића нема, нема ни доказа да је заиста ријеч о потопљеном острву.

2. Фи Фи

Одмор живота на тајландском острву завршио је трагично за двије сестре из Канаде, Одри и Номи Беленгер чија су тијела пронађена у хотелској соби. Обдукцијом је утврђено како су у тијелу имале изузетно висок ниво инсектицида који су, наводно, попиле са сирупом за кашаљ. Њихов отац, међутим, никада није прихватио то објашњење, а осим тога, пронађен је и снимак како непознати мушкарац улази у њихову хотелску собу. До данашњег дана остала је мистерија како су сестре и зашто попиле отров.

3. Острво Џорџ

Острво је био сретно мјесто до 1876. године када се догодила трагедија. Олуја је пријетила да ће брод Волрус разбити о стијене па је капетан наредио људима да се укрцају на чамце за спашавање. Нажалост, сви су се удавили осим једног морнара. Бар је он ту причу испричао рибару који га је спасио. Међутим, рибари су годину дана касније открили унакажена тијела тројице мушкараца којима су недостајале - главе. Нашли су и импровизоване шаторе од бродских једара. Претпоставља се да је ријеч о капетану Волруса и чланова посаде које је убио секиром једини преживјели морнар. Нико га послије није видио, изгубио се у дивљинама Лабрадора.

4. Острво Маријета

Налази се близу обале Мексика и ненастањен је. Народ Хуикол, домородачко становништво које још увијек одржава ритуале за Оца Сунце и Мајку Воду, вјерује да се они сједињују управо на острвиму Маријета. На њему се налази и плажа коју је немогуће видјети с морске стране. Експерти кажу да таква плажа није могла настати природним путем већ да је посљедица јаке експлозије бомбе. Наиме, острво је било заштићена зона у којој се налазила и војна база. Мистерија како је настала плажа и даље је неријешена.

5. Јонугами Џима

Јапански геолог Масаки Кимура увјерен је како су масивни камени блокови у водама Јонугами Џиме остаци античког јапанског града који је потопљен за вријеме земљотреса. Кимура вјерује како је град постојао прије 5000 година те да су под морем остаци његовим храмова, двораца, зграда које је направила људска рука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана