Сојуз ради на Windowsима XP?!

Агенције
Сојуз ради на Windowsима XP?!

Томас Песке, француски астронаут који се увјежбава за посјету ИСС-у руском летјелицом Сојуз, прилично се изненадио када је открио да руски симулатор ради на оперативном систему Windows XP старом 15 година, за који је "Microsoftт" обуставио било какву даљу подршку и закрпе.

 

У свом посту на Twitterу, Песке је прво објавио кратак видео на којем се види бјесомучно паљење прекидача и лампица на командној плочи летјелице, рекавши: "Када ваша свемирска летјелица ради ово, то значи да вам није добар дан".

Убрзо након тога се нашалио написавши: "Сада разумијем! Након данашњег тренинга, примјетио сам Windowsе на екрану!"

Другим ријечима, астронаут је очигледно желио рећи да је руска свемирска агенција за симулацију кварова намјерно одабрала Windows XP, мада прави разлог лежи вјероватно у другим стварима. Наиме, код свих свемирских постројења, летјелица и опреме, свака промјена постојећих система веома је скупа и захтјевна, па Руси очито нису жељели трошити новац и вријеме за надоградњу софтвера симулатора новијим ОС-ом, обзиром да постојећи добро обавља посао. Поред тога, њих вјероватно не забрињава што је "Microsoftт" обуставио подршку за тај оперативни систем, јер симулатор Сојуза готово сигурно није спојен на интернет.

Дакако, након ових постова, Пескеови фоллоњери су одмах започели са шалама везаним уз случај, па су се појавили разни коментари, од тога да нема ништа боље од Windowsа XP када се говори о кваровима, па до изјаве да се Windowsи не би смјели никада наћи нити у једној свемирској летјелици.

С Windowsима или без њих, Сојуз ће у новембру ове године повести Пескеа на ИСС у оквиру Експедиција 50 и 51, гдје ће се наћи у улози инжењера лета, а на Земљу би се требао вратити у мају 2017. Уколико не падну Windowsи дакако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана