Роботи би могли да замијене 20 милиона радних мјеста до 2030. године

National Geographic
Foto: Pixabay

Роботи би могли да замијене 20 милиона радних мјеста у индустрији у свијету до 2030. године чиме би се погоршале друштвене и географске неједнакости, али би то позитивно утицало на економски раст.

Британска канцеларија Оксфорд економикс (Оxфорд Ецономицс) саопштио је да ће највише бити погођена радна мјеста с најмањим квалификацијама и то на неједнак начин по земљама или унутар самих земаља.

Роботи су већ заузели неколико милиона радних мјеста од људи у индустрији, а тај тренд напредује у другим областима захваљујући модерној технологији и вјештачкој интелигенцији, навела је британска канцеларија у свом извјештају у којем се разматра и економски аспект употребе робота.

Многи аналитичари сматрају да је аутоматизација у уопштеном смислу више допринијела стварању него укидању радних мјеста, али се створио већи јаз између радних мјеста са вишим и нижим квалификацијама, тако да су бројни радници остали без посла.

Роботизација ће утицати на повећање продуктивности и на привредни раст, сматрају стручњаци процјењујући да би свјетска економија могла да има профит до 5.000 милијарди долара до 2030. године.

Стручњаци такодје указују да ће највише бити погођена радна мјеста са понављајућим радњама као и радна мјеста у центрима за логистику.

Радна мјеста која захтијевају „саосјећање, креативност и рационалну интелигенцију“ остаће у рукама људи још деценијама, наводи се у извјештају и додаје да ће роботи ипак бити присутнији у трговини, здравству, угоститељству, саобраћају и пољопривреди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана