Прва СМС порука на свијету продата на аукцији за 100.000 еура

кликс.ба
Foto: Принтскрин

Прва икад послана текстуална порука, с натписом "Сретан Божић", продата је у уторак за 107.000 еура као НФТ ("незамјењиви токен") на аукцијској кући у Паризу.

Поруку, која је послана 3. децембра 1992. године, на аукцију је ставила британска телекомуникацијска компанија Водафоне.

Водафонеов инжињер Неил Папвортх послао је СМС са свог компјутера менаџеру у Уједињеном Краљевству, који ју је примио на свој "Орбител" телефон од 2 кг.

"Били су усред догађаја на крају године па му је послао поруку 'Сретан Божић'", рекао је Маxимилиен Агуттес, шеф развоја за аукцијску кућу Агуттес.

Незамјенљиви токени или НФТ су врста дигиталне имовине којој је ове године порасла популарност, а НФТ умјетничка дјела се продају за милионе долара.

Ови дигитални објекти, којима се тргује од око 2017. године, а који обухватају слике, видео, музику и текст, постоје на блокчаину, евиденцији трансакција која се чува на умреженим рачунарима. Сваки НФТ има јединствен дигитални потпис.

Продаја нематеријалних добара није легална у Француској, па је аукцијска кућа упаковала текстуалну поруку у дигитални оквир на којем је приказан код и комуникацијски протокол, појаснио је Агуттес.

Купац ће добити реплику оригиналног комуникацијског протокола којим је послана СМС порука, а приход ће ићи УНХЦР-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана