Пронађена статуа стара 23.000 година

Танјуг
Пронађена статуа стара 23.000 година

Статуета жене, начињена од креде прије 23.000 година, представљена је у четвртак новинарима у Амијену, у сјеверној Француској, а више стручњака је ту палеолитску "Венеру" оцјенило као "изузетну".

"Откриће овог ремек-дјела је изузетно и од међународног је значаја", рекла је Никол Фуи-Једид, регионална директорка Пикардије за послове културе. Претходно откриће те врсте у Француској било је прије педесет година.

Статуета је пронађена овог љета током археолошких ископавања у кварту Ренанкур у самом Амијену, на четири метра дубине. "Очекивали смо да нађемо класичне остатке као што су клесан кремен и остаци костију", рекао је Клемент Пари, шеф ископавања.

Већ другог дана ископавања, петнаест археолога је пронашло гомилу кречњака у којој неки фрагменти нису изгледали природно.

"Исте вечери, пажљиво смо реконструисали двадесет фрагменте и схватили да је то фигура жене", изјавио је археолог. Претпоставља се да се распала од мраза. Угљеником 14 прецизно је утврђено да је "Венера из Ренанкура" стара 23.000 година, што је период кромањона - прије 29.000 до 21.000 година, рекао је Пари.

Статуета од креде висока десетак центиметара представља жену с великим грудима и крупном задњицом. Руке и глава нису детаљно приказани. "Такав приказ показује жељу да се произведе симболична слика жене, усредсређена на плодност", рекао је археолог.

Постоји стотинак статуа те врсте и из тог доба у Европи, прије свега у Русији и Средњој Европи, укључујући петнаест у Француској, али углавном на њеном југозападу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана