Преминуо Лу Отенс, творац аудио-касете

Г.С.
Преминуо Лу Отенс, творац аудио-касете

Лу Отенс, проналазач аудио-касете и пионир ЦД технологије, преминуо је у 94. години у свом дому у Холандији.

Отенс, који је студирао за инжењера, почео је да ради за Филипс 1952. године.

Осам година касније, постао је шеф одјељења за развој производа у овој компанији. У року од годину дана, он и његов тим развили су први преносни магнетофон, а продато је више оф милион примјерака.

Двије године касније унио је праву револуцију у дотадашњи “систем трака са намотајима”, изумевши аудио-касету.

“Нервирао сам се због незграпног система толиких колутова, који су били веома незгодни за обичног корисника. Хтио сам да све буде тако једноставно”, изјавио је Отенс у једном од својих каснијих интервјуа. Одлучио је да нови носач звука мора да буде довољно мали да може стати у џеп јакне.

Прва аудио-касета угледала је свијетлост дана 1963. године, а представљена је на сајму електронике под слоганом “Мања од кутије цигарета!”.

Јапанци су убрзо почели да праве исте такве касете, али у различитим величинама. Отенс се са компанијом Сони договорио да користи механизам који је патентирао Филипс, како би се направила универзална величина за касете. Продато је више од 100 милиона примјерака широм свијета.

Наставио је да експериментише и ради на новим носачима звука, па је тако и један од најзаслужнијих за то што је настао компакт-диск - у народу познатији као ЦД.

Повукао се из индустрије (сада већ давне) 1986. године, а кад год су га питали да ли је поносан на своје изуме, истицао би да је у питању био тимски рад. Једини жал Отенс је имао због тога што је Сони почео да производи вокмене, а не Филипс.

Недавно су га питали да ли вјерује како ће аудио-касете поново заживјети, али Отенс је ипак тврдио да “ништа не може да буде боље од звука са ЦД-а”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана