Покретна футуристичка кућа која се може кретати по свим теренима

Avaz
Foto: avaz

Унутрашњост садржи елементе високе технологије, прозори су направљени од паметног стакла које блокира сунчеву свјетлост када је то потребно.

Многи људи су због пандемије коронавируса отишли даље од друштвеног дистанцирања те су напустили градове, а сљедећи корак би у сличним ситуацијама могао бити покретни футуристички дом.

Концепт рада и путовања се много промијенио током пандемије коронавируса, а људи су се окренули пословима који им омогућавају рад од куће или с других удаљених локација. Рестрикције путовања су постале оштрије на врхунцу пандемије поред обавезног дистанцирања па је већина свјетске популације остала “заробљена” у кућама.

Како би дошли до генијалних рјешења, дизајнери широм свијета су интерпретирали своје домове и радна мјеста у њихове мобилне верзије.

Бугарски 3Д дизајнер Енчо Енчев је креирао концепт футуристичке покретне куће која је дизајнирана тако да се може кретати по различитим теренима уз помоћ својих шест механичких ногу, тако да власник или корисник може поставити камп на жељеном мјесту.

Дизајнер је рекао да су га инспирисали повећана популарност рада с дистанце те његова љубав према планинама и језерима. Он је увидио да људи желе напустити градове и преселити се у ријетко насељена подручја у природи, но да им недостају удобност дома и приступачност због тешких терена. Његов концепт је понудио рјешење ових проблема.

Функционалност и практичност су биле кључ у развоју његове идеје, односно у дизајнирању мобилне куће. Он се позабавио и другим важним проблемима попут тежине и енергије, тако да његов мобилни дом покрећу електрични мотори, али посједује и дизелски помоћни генератор у случају проблема с моторима.

Дизајн је коцкасти оквир постављен на шест механичких ногу тако да дом изгледа као да потиче из футуристичких филмова. Објекат се може кретати на готово свим теренима укључујући стрма брда и планине захваљујући својим ногама с гуменим слојевима и два шиљка која се уврћу у тло и осигуравају стабилност.

Мобилни дом може положити своје темеље док је подигнут од тла, док се спушта или док је спуштен на тло.

Унутрашњост садржи елементе високе технологије, прозори су направљени од паметног стакла које блокира сунчеву свјетлост када је то потребно. Енчев је планирао и намјештај и паметне технолошке геџете, интегрисани простор за складиштење, резервоаре воде и енергетске ћелије како би становници могли живјети удобно без спајања на електричну мрежу.

Покретна кућа је засад само концепт, али би једног дана могао постати стварност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана