Ово су тајне људи који се никада не разбољевају

Агенције
Ово су тајне људи који се никада не разбољевају

Осим биолошке склоности, неке животне навике су оно што чини разлику између људи са слабим и људи са јаким имунитетом.

Валери Пагендарм једна је од оних људи који се никад не разбољевају, или, ако им се то догоди, блажи облик болести их погдађа само неколико пута у животу. Већина људи зна сличну особу у својој околини или породици која се свима чини као “здрава к'о дрен”.

“Ја сам медицинска сестра, сваког дана сам изложена болестима, али се никад не разболим. Моји пријатељи ми завиде, а ја уствари некада сањам о дану боловања”, каже 63-годишња Валери.

Она не зна шта је одговорно за тако јак имунитет који има, али су научници успјели да открију која је тајна људи попут ње, пише Ен-Би-Си. У интригантном истраживању они су успјели да изолују биолошки маркер за који се чини да би могао да буде показатељ тога који су људи осјетљивији на најчешће облике болести - прехладе и вирозе.

“Тај маркер је врло стабилан показатељ нечијег имунитета већ од младалачког доба, негдје од 18. године, па надаље”, објашњава вођа истраживања Шелдон Коен.

Прије него што су били изложени вирусима, учесници су дали узорке крви на анализу. Код оних “отпорнијих” уочена је разлика код измјерених показатеља стања организма. Дакле, ако сте ви један од таквих срећника, вјероватно је да имате сличан маркер отпорности.

Тајне суперимунитета

Осим тога, научници су прегледали низ истраживања на тему имунитета и открили да дефинитивно постоје навике које га подижу, односно појединца чине отпорнијим на болести. Ово су неке од њих:

- Имају редовне хигијенске навике прања руку

- Редовно вјежбају и крећу се

- Добро подносе стрес, односно дјелотворно га “испуцавају”

- Спавају најмање седам сати дневно

- Једу разноврсну храну

- Не пазе у смислу претјеривања (не избјегавају хладне напитке, промјене температуре)

- Редовно се друже са другим људима

- Уносе храну богату витамином Б или узимају додатак тог витамина

- Једу добро зачињену храну

- Умјерено пију алкохол

- Туширају се млаком/хладном водом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана