Откривена граница: Дуже од овога људи не могу да живе

Агенције
Откривена граница: Дуже од овога људи не могу да живе

Холандски научници утврдили су да постоји граница људског живота, "стаклени свод" који износи 115.7 година за жене и 114.1 година за мушкарце, упркос томе што се очекивани животни вијек у просјеку повећава.

Статистичари са Универзитета у Тилбургу и Ротердаму истраживали су податке из послједње три деценије везане за 75.000 Холанђана којима је уписана тачна старост у тренутку смрти.


"У просјеку живимо дуже, али најстарији међу нама нису постајали старији у послједњих тридесет година", објаснио је професор Џон Ајнмал, водећи научник истраживања.

"Очигледно је да је очекивани животни вијек порастао", додао је професор, истакавши да се у Холандији број особа које су напуниле 95 година скоро утростручио.

"Међутим, недвосмислено постоји зид и та горња граница се није промјенила", истакао је.

Очекивани животни вијек је просечни животни вијек који могу да очекују појединци неке старосне групе и један је од показатеља благостања у друштву.

Резултати холандске студије употпуњују открића научника из САД који су 2016. године утврдили сличну горњу границу.
Ипак, амерички научници тврде да појединци данас не достижу изузетно високу старост као што је то некад био случај. Џон Ајнмал и његове колеге се не слажу с том тврдњом. Они наводе да њихови закључци не показују скоро никаква одступања у трајању максималног животног вијека данас у односу на прошлост.

Ајнмал истиче да поједини људи ипак побијају стандарде, попут случаја Францускиње Жан Калмент, особе која је надуже живела, а да је то могло са сигурношћу да се утврди на основу њеног извода из матичне књиге рођених.

Жан Калмент умрла је 1997, у 123. години (имала је 122 године и 164 дана).

Резултати истраживања Џона Ајнмала и његових колега биће објављени за око месец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана