Нови Ел Нињо до краја године

Агенције
Нови Ел Нињо до краја године

Њујорк - Глобални атмосферско-океански феномен "Ел Нињо", који изазива појаву климатских екстрема у читавом свијету, вјероватно ће до краја године поново настати у Тихом океану, саопштила је јуче Свјетска метеоролошка организација (СМО).

"Ел Нињо", којег карактерише прилив неуобичајено топле океанске воде из Пацифика ка западној обали Јужне Америке, ремети климатске услове у читавом свијету и обично изазива глобални раст температуре ваздуха.

У саопштењу СМО, агенције у саставу Уједињених нација, наводи се да постоји 60 одсто шансе да ће "Ел Нињо" настати до августа, а 80 одсто шансе да ће се појавити између октобра и децембра.

Генерални секретар Свјетске метеоролошке организације Мишел Жаро изјавио је да "Ел Нињо" изазива "екстремне временске појаве и има изражени ефекат загријавања".

Протекла 2013. година била је шеста најтоплија откако су отпочела мјерења 1850. године, што потврђује да је климатски систем наше планете под утицајем дугорочног загријавања које ће још више погодити наредне генерације, тврди СМО.

Када је ударио "Ел Нињо" 2008. године раст цијена хране довео је до побуна у неким земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана