Необична дадиља: У Кини представљен робот који чува дјецу и игра се с њима

national geographic
Foto: Shutterstock

Робот величине дјетета који говори кинески и енглески, подучава математику, прича шале и предлаже игре представљен је недавно у Шангају, а замишљен је као пратња најмањој дјеци која немају с ким да се играју.

"Робот је замишљен као друштво дјеци", рекао је Тингју Хуанг, суоснивач АватарМајнд Робот Технолоџи, развојне компаније која је основана прије четири године а сједиште јој је у Нанкингу, на истоку Кине.

"Када дијете види нашег робота одмах га прихвата као пријатеља, друго дијете у породици", рекао је.

Робот је бијеле боје са ружичастом или плавом ивицом, по избору, а родитељима може да омогући да разговарају с дјететом и да га надзиру захваљујући сензорима помоћу којих слуша и посматра околину.

Цијена му је око 1.200 евра, а луксузни модел с већим екраном и батеријом продуженог вијека трајања достиже и 1.720 евра.

АватарМајнд има у плану да произведе робота који ће правити друштво и старијима, подсјећати их на узимање лијекова и назвати болницу у случају потребе.

Ипак, "мислим да роботи не могу бити замјена за родитеље и професоре", истакао је Хуанг. "Међутим, ајПал им може помоћи у послу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана