Необичан кратер пун је кристално чисте воде и видљив из свемира

Агенције
Необичан кратер пун је кристално чисте воде и видљив из свемира

Необичан кратер чије име на језику локалног становништва у Канади значи „гдје се тло подиже" препун је кристално чисте воде и видљив је из свемира.

Прича о овој необичној рупи у тлу, која је готово савршеног кружног облика, почиње у доба плеистоцена, када су Земљом ходали мамути, мастодонти, сабљозуби тигрови и глиптодонти. Кратер је настао када је метеор ударио у Земљу прије око 1,4 милиона година, а данас је језеро чији базен спада у најстарија језера западне хемисфере, о чему свједоче слојеви седимента и фосили стари више стотина хиљада година.


Ово језеро, названо Пингуалуит, садржи изузетно чисту воду – његов ниво салинитета износи мање од 3 ппм, толико чисту да оно спада у најчистија језера на свету и да се с површине може видјети и до 35 метара.

Поред тога, оно је дубоко око 400 метара, што га чини једним од најдубљих језера Северне Америке, а његов обод се уздиже чак око 160 метара изнад околног земљишта. Због тога је сам кратер добио име Пингуалуит, што на језику Инуита значи „гдје се тло подиже", а овај народ је дуго знао за његово постојање, прије свега због воде тако чисте да су га, између осталог, назвали и Кристално око Нунавика.

Занимљиво је и да Пингуалуит нема притоке и да воду добија искључиво захваљујући падавинама, а губи је искључиво испаравањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана