Научници у лабораторији направили злато од пластике

Агенције
Научници у лабораторији направили злато од пластике

Цирих - Годинама је злато било обиљежје богатства и моћи. Због злата су се водили ратови, убијали владари, али и освајала до тада неосвојена подручја.

Но, с годинама злато је некако изгубило на ексклузивности, али не и на вриједности.

Група научника са швајцарског ЕТХ Цириха осимислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју вриједност, али био знатно лакши.

И док је класична мјешавина 18-каратног злата направљена од три четвртине злата и једне четвртине бакра, ново злато је направљено од протеинских влакана и полимера латекса како би се створила матрица у коју се углављују танки дискови златних нанокристала. Звучи компликовано? Поједностављено можемо рећи да су створили злато од пластике.

Како појашњава један од професора који су учествовали у изради, Рафаеле Мезенга, ново злато има све одлике пластике и злата. Лагано је, ако падне на чврсту подлогу звучи као пластика, али сјаји попут злата и може се обрађивати као и класично злато.

Научници су чак открили и како мијењати састав злата како би прилагодили чвстоћу материјала. Тако могу да створе било какву врсту злата, чак и у различитим бојама.

Мезенга истиче како би се пластично злато могло користити за накит, али и у електроничким уређајима као што су паметни телефони или телевизори.

Научници су већ патентирали своје пластично злато и цио поступак израде, па бисмо у будућности пластично злато могли видјети и у практичној примјени.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана