Научници открили стотине мутација корона вируса

Танјуг
Научници открили стотине мутација корона вируса

ЛОНДОН - Научници у САД и Великој Британији идентификовали су стотине мутација вируса који изазива болест Ковид-19, али још нико није утврдио шта ће то значити за ширење вируса у популацији и колико ефикасна вакцина може бити.

Прелиминарна истраживања из САД сугерисала су да једна одређена мутација - Д614Г - постаје доминантна и може учинити болест заразнијом, а можда и опаснијом, али резултати истраживања још увијек нису службено објављени, преноси ББЦ.

Друга студија са Универзитетског колеџа у Лондону (УЦЛ) идентификовала је 198 мутација вируса које се понављају. Један од њених аутора, професор Франсоа Балук, истакао је да мутације саме по себи нису лоша ствар и да ништа не сугерише да SARS-CoV-2 мутира брже или спорије него што се очекивало.

“За сада не можемо рећи да ли SARS-CoV-2 постаје мање или више смртоносан и заразан”, каже Балук. Према студији са Универзитета у Глазгову, која је такође анализирала мутације, ове промене не представљају различите сојеве вируса.

Шкотски научници су закључили су да тренутно циркулише само једна врста вируса.

Надгледање малих проjмена у структури вируса важно је за разумијевање развоја вакцина.

Вирус грипа, примјера ради, мутира тако брзо да се вакцина мора прилагођавати сваке године како би се носила са специфичним сојем који циркулише.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана