Најстарији кратер на Земљи: Овај астероид је највјероватније окончао ледено доба

Агенције
Најстарији кратер на Земљи: Овај астероид је највјероватније окончао ледено доба

Научници су у Аустралији открили најстарији кратер који је удар астероида оставио на Земљи, а који би могао да појасни како се наша планета уздигла из леденог доба.

Астероид је погодио Јарабубу у западној Аустралији прије отприлике 2,2 милијарде година, што овај кратер чини старим приближно половини година постојања Земље, напомињу истраживачи. Претпоставља се да је он заправо окончао ледено доба. До овог закључка научници су дошли испитивањем минерала пронађених у стијенама на локацији гдје је астероид ударио у Земљу. Ово откриће је веома узбудљиво, додају научници, јер би, како подвлаче, могао да представља догађај загријавања наше планете током те ере.

Кратер Јарабуба у ствари је откривен 1979. године, али геолози никада раније нису процијенили колико је стар. Уз милијарде година ерозије, кратер није видљив људском оку. Стога су научници мапирали "ожиљке" кратера у магнетном пољу тог подручја како би одредили његов пречник од 70 километара.

"Овдје је пејзаж заправо веома раван, јер је толико стар, али стијене су веома изразите", рекао је истраживач Крис Крискланд за ББЦ:

Како би утврдили када је астероид погодио Земљу, тим је прегледао сићушне кристале циркона и монозита у стијенама. Кажу да су били шокирани, јер могу да се читају попут прстенова на дрвету.

Ови кристали садрже мале количине уранијума, а с обзиром на то да се уранијум претвара у олово конзистентним темпом, истраживачи су били у могућности да израчунају колико је времена прошло од удара астероида.

Тако је кратер Јарабубу најмање 200 милиона година старији од друге структуре овог типа, односно удара астероида у Вредефорт Дому у Јужној Африци.

Научници кажу да постоји могућност да се негдје на Земљи крије старији кратер који само чека да буде откривен, али што су старији теже их је пронаћи због понашања Земљине коре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана