Најстарија риба из акваријума: Дугачка је више од метра и права је маза

ГС
Најстарија риба из акваријума: Дугачка је више од метра и права је маза

Упознајте Метузалема, рибу која воли да једе свјеже смокве, да се чешка по стомаку и за коју се вјерује да је најстарија жива акваријумска риба на свијету.

У Библији је Метузалем био Нојев деда и живио је 969 година.

Риба која носи његово име није толико древна, али биолози са Калифорнијске академије наука вјерују да је стара око 90 година, без познатих живих вршњака.

Метузалем је дугачак 1,2 метра, има око 18 килограма, и у питању је аутралијски рогозуб, који је донијет у музеј у Сан Франциску 1938. из Аустралије.

За Метузалема зна јавност од 1947, јер су медији тада први пут писали о њему. Чувени Сан Францисцо Цхроницле је те године написао да је Метузалем “чудно створење” са зеленим крљуштима које личе на свјеже листове артичоке, а да су ове рибе научницима познате као могуćа карика која недостаје између копнених и водених животиња.

До прије неколико година Метузалем је имао “рођака” у акваријуму у Чикагу, али је та риба, коју су одмила звали Деда угинула 2017. у 95. години.

“Сада је Метузалем најстарији”, каже Алан Џен, биолог на академији и чувар ове рибе.

Вјерује се да је Метузалем женка, али никад нису то са сигурношћу установили, јер би било потребно да Метузалему узму узорак крви, што би могло да буде рискантно. На академији планирају да дио пераја пошаљу у Аустралију, како би са сигурношћу установили да ли је у питању женка, и колико је заиста стара риба.

Џен каже да Метузалем обожава да се чешка по стомаку и леђима и да је веома дружељубива.

“Мојим волонтерима кажем да се према Метузалему опходе као да је подводно штене. Некад зна да се уплаши, али је већину времена веома мирна риба”, каже биолог.

Метузалем обожава да једе смокве, али је веома пробирљив.

“Једе их искључиво у сезони, када су свјеже. Неће да једе ако су биле замрзнуте”, кажу на Академији.

Осим Метузалема, на академији у акваријуму држе још двије једине исте врсте, за које се вјерује да имају 40 и 50 година.

Метузалем је угрожена врста и забрањен је њен увоз и извоз из Аустралије, тако да, кад једном Метузалем угине, на академији неће моћи да набаве замјену за њега.

“Пружићемо Метузалему најбољу могућу његу, и надамо се да ће још дуго поживјети”, каже Џен, преноси Телеграф.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана