Најотровније врсте цвијећа у вашем дому

tportal.hr
Најотровније врсте цвијећа у вашем дому

Иако врло атрактивног изгледа, многе биљке у нашим вртовима, на балконима и у домовима заправо имају отровна својства. Уколико нисте сигурни што се све налази у вашем дому, проучите листу од десет најотровнијих врста цвећа.

Глицинија

Глицинија може да израсте у предивну биљку у облику романтичних каскада с бујним плавим и ружичастим цвјетовима или пак у облику дрвенасте лозе с бијелим цвјетовима која иначе боље успијева на југу или југозападу. Међутим, цијела биљка је отровна, иако неки тврде да цвјеће не садржи отров, већ само сјеменке. Али  боље спријечити него лијечити, јер подаци показују да, уколико је поједете, изазива мучнину, повраћање, прољив и грчеве, пише livescience.com.  

Дигиталис или напрстак

Дивног и бајковитог изгледа, овај цвијет може да нарасте и до једног метра висине, а низ њега се спуштају љубичасти, ружичасти или бијели цвијетови, понекад с врло раскошним средиштем. Латински назив ове биљке је Дигиталис пурпуреа, а нено лишће се употребљава за производњу лијекова за срце. Уколико поједете било који дио ове биљке, вјероватно ћете имати проблема са срцем, а прије тога ћете искусити и мучнину, повраћање, прољив и бол у устима. Љекар ће вам највјероватније испумпати желудац или дати сирови угљен да би се отров избацио из тијела, а након тога мораћете да пијете и љекове да бисте вратили срце у нормалу.  

Хортензија

Хортензија је грм с дрвенастим стабљикама на којима расту назубљени овални листови и велики лоптасти цвјетови који могу бити бијели, ружичасти  и разних нијанси црвене боје. Може да нарасте и до четири и по метра висине. Иако цвијет хортензије  дјелује бајковито, попут каквог великог памучног балона, он може да изазове бол у стомаку чак и неколико сати након што га поједете. Осим тога, чести симптоми су повраћање, свраб коже, слабост и знојење. Неки подаци показују и да једење цвијета хортензије може да изазвове кому, нападе сличне епилептичнима и еправилан рад крвотока. Срећом, постоји протуотров.

Ђурђевак

Ово тако слатко цвијеће је отровно, од својих звоноликих бијелих цвјетова па све до стабљике. Иако ђурђевак неће нанијети много штете, уколико поједете већу количину вјероватно ћете осјетити мучнину, повраћање, бол у устима и стомаку, пролив и грчеве. Откуцаји срца могу да се успоре и да постану неправилни.  

Фламингов цвијет или антријум

Фламингов цвијет је тропска биљка специфичног облика с тамнозеленим срцоликим и меснатим лишћем те најчешће црвеним цвијетовима. Једење дијелова ове биљке може да изазове пецкање у устима које с временом буја и изазива пликове. Отров такође дјелује на глас који може да промукне.  

Све то може да доведе до изразито болних отеклина и опеклина унутар пробавног система, отицање слузнице може да резултираи гушењем. Већина симптома нестаће временом, а бол може да ублажи хладна течност и намирнице као што су сјеменке лана  или таблете против болова.

Хризантема

Ови наранчасти, бијели  и жути упадљиви цвјитови најчешће се купују за задушнице, а свеукупно постоји између 100 и 200 врста кризантема.  

Расту ниско уз земљу, а лако могу да се претворе у грмље. Вртлари често саде ову биљку како би спречили зечеве да униште врт, а они је избјегавају у широком луку. Хризантемин отров изазива свраб  коже и отоке. 

Лијандер

Сваки дио ове биљке је отрован, па чак и удисање дима који је настао паљењем лијандера може да  изазове зравствене проблеме.

Ова зимзелена биљка, честа на Медитерану, утиче на брзину рада срца па  тровање њоме може да доведе до инаркта. Тровање илијандером обично се манифестује промјенама у откуцајима срца и нивоима калијума.

Фикус

Познат и под називом Бењаминово дрво, фикус је врло честа украсна биљка, али  у своме лишћу има млијечни сок који је отрован.  

Постоји око 800 подврста фикуса, а готово све врсте у додиру с кожом изазивају отицање и свраб. Дође ли до тровања, потребно је посетити љекара који ће прописати нешто за алергије и упале.

Рододендрон

Рододендрон и грмови азалеја имају халуциногено и лаксативно дјеловање. Изгледа сјајно у дворишту када дође прољеће, али су листови отровни, као и мед направљен од нектара из његовог цвећа.  

Симптоми тровања су повраћање, осип на кожи, главобоља, замагљен вид и слабост у мишићима. Осим за људе, посебно је отрован за коње. Постоји више од 1.000 подврста поменуте биљке.

Нарцис

Ово весело жуто и бијело цвијеће благо је отровно у случају да се у већој количини поједу луковице. Прогутате ли већу количину луковица нарциса, имаћете грчеве, прољив и повраћање. Попратни симптоми су главобоља, мишићна слабост и замућен вид, а нарцисов отров утиче и на рад срца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана