На Мјесецу откривено присуство злата? У дубљим слојевима га има највише

Агенције
На Мјесецу откривено присуство злата? У дубљим слојевима га има највише

Тим истраживача изнео је претпоставку да је Мјесец богат племенитим металима и да се на Земљином сателиту могу наћи веће количине злата и платине. Међутим, нејасно је да ли би их било лако изоловати.

Геолог Џејмс Бренан са канадског Универзитета Делхази планира да са колегама анализира састав Мјесечевог омотача, како би се потврдио ниво присуства вредних метала.

Стручњаци вјерују да злато и платина нису у старту били дио Мјесеца, већ да су се на Земљином сателиту нашли “отприлике у вријеме када се период формирања Сунчевог система ближио крају”, преноси Дејли мејл.

Истраживачи су почели разматрање присуства племенитих метала на материјалу са Мјесеца прије отприлике 50 година, који је био доступан за директно истраживање.

“Имамо укупно 400 килограма узорка који су донијели са мисија на Мјесец. То је прилично мала количина материјала. Да бисмо сазнали било шта о детаљнијем саставу унутрашњости Мјесеца, ми морамо некако доћи до новијих материјала за истраживање”, рекао је професор Бренан за “Science Alert”.

Претходна истраживања материјала које су донијели са мисија Аполо 15 и 17, међутим, показала су да је ниво удјела племенитих метала 10 до 100 пута мањи од очекиваног.

Тим професора Бренана је открио ипак, да у дијеловима Мјесечеве коре која потиче од лаве, доминирају једињења, која везују одређене елементе међу којима су и племенити метали, што може да буде знак присуства злата и платине у дубљим слојевима Земљиног сателита.

Истраживачи објашњавају разлике између њихових модела и мерења у односу на раније, богатством и разноврсношћу састава коре и унутрашњости Мјесеца.

Иако налази ове студије остављају много питања, научници ће можда моћи да науче више о Мјесечевом унутрашњем саставу проучавањем дубоких стенских формација које су биле изложене утицајима у јужним предјелима Мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана