Како је настала најпознатија компјутерска позадина свих времена?

Г.С.
Како је настала најпознатија компјутерска позадина свих времена?

Иако су многи убијеђени да је чувена фотографија дорађена или чак потпуно вјештачка, то ни приближно није тачно. Ово је прича о томе како је настала најпознатија компјутерска позадина свих времена.

Чарлс О'Рир рођен је 1941. и више од 25 година је радио као фотограф за часопис National Geographic. Од 1978. његово интересовање се усмјерава на виноградарство и производњу вина, па је фотографије на ову тему снимао широм свијета.

Иако се цијелог живота бави фотографијом, своју најчувенију фотографију није усликао у току планираног снимања, већ сасвим случајно. Док се возио аутопутем 121 у Калифорнији, Чарлс је одлучио да сиђе с пута и фотографише призор о којем је често размишљао.

Неколико година касније, компанија Мајкрософт исплатила му је позамашну суму за ову фотографију, али О'Рир никада није открио о којој је цифри ријеч. Фотографија је таква каква јесте захваљујући комбинацији Фуји филма, са појачаним бојама и одличне оптике фотоапарата који је О'Рир тада користио.

Цијену фотографије није могао да одреди сам, па му је Microsoft послао авионску карту да дође у централу како би о томе преговарали.

Фотографија се на XP систему приказује од 2001. године, а свакодневно ју је посматрало више од милијарду људи.

Дуго година се водила полемика о мjесту настанка ове фотографије – Ирска, Француска и Нови Зеланд представљали су могуће локације, да би нагађањима дошао крај када је компанија Мајкрософт открила годинама чувану тајну на Јутјубу.

Пејзаж зелене ливаде, плавог неба и тек неколико облака налази се заправо у Калифорнији, у округу Напа.

“Снимљена је близу моје куће, док сам ишао у посjету дjевојци, сjеверно од Сан Франциска. Дан је једноставно био такав. Фотографија није дорађена у Фотошопу. Трава је била савршена и сунце је сијало. На небу није било ни ниједног облачка, али док сам паркирао и поставио фотоапарат, облаци су се појавили”, рекао је О'Рир.

Касније је чувено мjесто настанке фотографије претворено у виноград, а фотографија која је усликана послије више од деценије на истом том мјесту гдје је снимљена, показује сасвим другачији призор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана