Истраживање: Усисивачи-роботи погодни за шпијунажу

Срна
Истраживање: Усисивачи-роботи погодни за шпијунажу

МЕРИЛЕНД- Усисивачи-роботи веома су погодни за хаковање и путем њих могуће је снимити сва дешавања у некој кући или прислушкивати укућане, а могуће су и друге врсте шпијунаже, показује истраживање.

Када су се ови роботи појавили на тржишту били су револуционарни, али на почетку примјене они нису били ни превише паметни ни ефикасни.

Данас се већина ових модела спаја на интернет и управљање њима је могуће помоћу апликације са паметног телефона.

Нови усисивачи-роботи скенирају просторије и тачно знају шта, гдје и кад требају да почисте. Сва та додатна технологија чини их и рањивим на кибернетичке нападе.

Научници са Унивезитета Мериленд прикупили су податке из ласерског навигационог система усисавача-робота, који их оријентише у просторији и спречава да ударају у ствари.

Група научника је анализирала податке помоћу неколико различитих техника и успјела је да дође до снимка разговора укућана и телевизијског програма који су гледали у просторији у којој је усисавач радио.

У свом истраживању научници су показали да било који уређај који користи "лидар" /технологија за навигацију која помоћу ласера мјери удаљеност око уређаја и тако ствара прецизну три де мапу свог окружења/ може бити хакован и кориштен за прикупљање аудио-записа, чак и ако нема микрофон у себи.

То значи да усисивач-робот може да прислушкује укућане, а да то не знају.

Већина тих робота има мапе по којима се креће, што их чини рањивим на кибернетичке нападе, а тиме и угрожава безбједност самог дома или пословног простора у којем се користи, преноси "Сајенс тајмс".

Због чињенице да су људи присиљени да раде од куће, роботи-усисавачи могу постати и средство за индустријску шпијунажу, али и крађу повјерљивих банковних података, попут броја рачуна или картице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана