Историјски тренутак: НАСА сонда Паркер дотакла Сунце

Nezavisne
Foto: nasa

НАСА соларна сонда Паркер постала је прва летјелица која је ушла у соларну атмосферу, објавила је у уторак америчка свемирска агенција.

Сонда је пролетјела кроз Сунчеву корону, горњи слој атмосфере наше звијезде, прикупивши тамо честице и податке о магнетскима пољима саопштила је НАСА, називајући ту прекретницу "дивовским скоком за соларну науку".

"Додир Сунца Паркеровом соларном сондом монументалан је тренутак за соларну науку и заиста изванредан подвиг", рекао је Томас Зурбуцен из НАСА Управе за знанствене мисије.

"Не само да нам ова прекретница пружа дубљи увид у еволуцију нашег Сунца и његове утицаје на наш Сунчев систем него нас и све што научимо о сопственој звијезди такође учи више о звијездама у остатку свемира."

Свемирска агенција објавила је да је Паркер пронашао праве услове за улазак у соларну атмосферу на 18.8 соларних радијуса (око 1.3 милиона километара) изнад сунчеве површине током свог осмог прелета Сунца 28. априла, а пролазак је трајао неколико сати. 

"Очекивали смо да ћемо, прије или касније, наићи на корону барем на кратко вријеме", рекао је Јустин Каспер, главни аутор новог чланка о прекретници објављеног у часопису FRL.

"Али врло је узбудљиво што смо то већ досегли."

Како се сонда наставља спирално приближавати Сунцу, на крају ће се приближити на 8.86 соларних радијуса од површине, саопштила је НАСА.

У њеном сљедећем прелету, очекиваном у јануару 2022, сонда Паркер вјероватно ће поновно проћи кроз корону, објавила је свемирска агенција

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана