Француз није успио да прелети Ламанш VIDEO

Агенције
Француз није успио да прелети Ламанш VIDEO

Француз Френки Запата, назван “летећи човјек” јутрос је из Француског мјеста Сангат покушао да прелети Ламанш на својој направи, летећој платформи, али је пао у море отприлике на пола пута.

Пао је на мјесту гдје је требало да се спусти на брод и напуни гориво, и спасен је, сазнаје се од његовог окружења, преноси Франс прес. Да би прешао око 36 километара Ламанша на свом “флајборду” требало је да напуни направу керозином на енглеској страни, 18 километара од француске обале.

Према радио разговору који је чуо новинар Франс преса он је био свјестан када је покупљен из мора. Некадашњи свјетски шампион у џет-скију 40-огодишњи Запата намјеравао је да прелети Ламанш на свом изуму, “флајборду”, од Сангата у Француској до Довера у Енглеској.

Послије пажљивих припрема он је кренуо јутрос из Сангате, причвршћен за своју малу летећу платформу. Из далека је изгледало као да скејтбордом иде небом. Али када се спустио да узме керозин, на око пола пута наишао је на проблем, рекла је портапролка Ана Венекас.

Она је рекла да је лет отказан и да ја Запата добро. Планирана брзина летења била је 140 километара на сат. Његова летећа машина има пет малих турбо-млазних мотора на керозин који избацују ваздух и омогућују јој да лебди или лети.

“То је нов начин летења ...летите као птица. Летите својим тијелом”, рекао је Запата јуче приликом припрема за подухват.

Прилику да напуни резервоар горивом имао је само једном, уз опасно слетање на брод који га је чекао на британској страни.

Телевизија ЦЊуз је пренијела изјаве људи блиских Запати да му је прекинут пут када је ударио у брод гдје је требало да узме гориво и пао у воду. Он се надао да ће прећи 36 километара Ламанша за око 20 минута.

Носио је пакет пун керозина у рукама и планирао је да напуни гориво са брода на пола пута. Запата је 14. јула током параде поводом француског националног празника Дана пада Бастиље “флајбордом” прелетио неколико десетина метара изнад Јелисејских поља у Паризу и задивио окупљене гледаоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана