»Џинови« који најављују земљотресе

Агенције
»Џинови« који најављују земљотресе

Риба појас, чији латински назив гласи Regalecus glesne, један од истинских џинова морских дубина, о коме научници зачуђујуће мало знају, а недавно је откривена на обали мора у Арамоани, на Новом Зеланду.

Дуга је три метра и спада међу "ситније" примјерке своје врсте, која може да нарасте до 11 метара, пише "Хафингтон Пост ".

Међутим, појава ове рибе се може посматрати у свјетлу недавног разорног земљотреса у Непалу. Наиме, легенда каже да ова риба најављује земљотрес, а мистерију продубљује чињеница да је нестала један дан након што је откривена. Претпоставља се да живе на дубини од 1.000 метара, али понекад испливају на површину да би дошле до хране. Ријетки видео-снимци ових риба показују да пливају вертикално, с главом окренутом према површини, што им, како се вјерује, омогућава да боље виде плијен.

Ови морски џинови имају бизарну склоност да ампутирају властите дијелове тијела, што се догађа више пута у њиховом животу и не утиче на њихове виталне органе. Иначе, појава насуканих риба на обалама је, наводно, одувијек била лош знак јер је увијек прате разорни земљотреси.

Ово пророчанство темељи се на једној стогодишњој јапанској легенди, која ријетке велике рибе повезује са земљотресима. Заправо, Јапанци су још 2010. године, прије разорних земљотреса у Чилеу и Хаитију, страховали да би могла да их задеси катастрофа јер су забиљежили чак 16 насукивања и уплитања огромних змијоликих риба у мреже. Више сличних случајева наводно се догодило и неколико мјесеци прије цунамија у Јапану 2011. Ранија истраживања показала су како би могла да постоји нека повезаност између неуобичајеног понашања одређених животиња и земљотреса.

Као примјер се узима истраживање које је 2009. у Италији спроводила британски биолог др Рејчел Грант, која је утврдила да су жабе прије земљотреса у Лаквили почеле изненадну сеобу - њихов број је пет дана прије катастрофе неочекивано пао за 96%.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана