Десет ствари које нисте знали о калашњикову

Jutrarnji.hr
Десет ствари које нисте знали о калашњикову

АК-47 ушао је у Гинисову књигу рекорда као најкориштеније оружје на свијету. Налази се и на заставама и грбовима...

Михаил Калашњиков умро је недјељу у 94. години. Овај руски генерал и конструктор оружја остаће упамћен по изуму јуришне пушке АК-47, коју многи називају његовим именом, или од миља скраћено "калаш".

Ријеч је о једном од најславнијих оружја о ком се много тога зна. Ипак, РТ објавила је и неколико занимљивости о Калашњиковом изуму које нису толико познате.

1. Калашњиков је на идеју за АК-47 дошао у болници 1942. године када је чуо да се рањени војници жале на совјетске пушке.

2. АК-47 ушао је у Гинисову књигу рекорда као најпопуларније ватрено оружје на свијету. Тренутно је у употреби 100 милиона калашњикова.

3. Русија је осим дистрибуције калашњикова лиценцирала и производњу у више од 30 држава, укључујући Кину, Израел, Индију, Египат и Нигерију.

4. Процијењено је да су калашњикови узроковали више смрти него артиљеријски, ваздушни и ракетни напади заједно. Процјењује се да је око четвртине милиона људи сваке године упуцано мецима из "калаша".

5. Упркос томе, Калашњиков никад није жалио због свог изума. "Добро спавам. Политичари су ти који су криви што нису успјели доћи до договора и што су се окренули насиљу", рекао је 2007. године.

6. Међу љубитељима "калаша" је и покојни терористички вођа Осама бин Ладен, који га је увијек имао уз себе на видео-снимцима. Према неким изворима управо је од САД добио први АК-47 како би се борио против Совјета у Авганистану.

7. Током Вијетнамског рата многи Американци су одбацили своје пушке М16 и прешли на поузданије калашњикове које су узимали мртвим противницима. Због распрострањености те пушке чак и данас многи амерички маринци уз себе носе муницију за АК-47.

8. АК-47 има своје мјесто на застави Мозамбика, као и на грбовима Зимбабвеа и Источног Тимора, а био је и на грбу Буркине Фасо од 1984. до 1997. године.

9. Руски кошаркаш Андреј Кириљенко рођен је у Ижевску, граду у којему се налази фабрика калашњикова. У NBA је играо под бројем 47, а надимак му је био АК-47.

10. Нови Зеланд је поводом 60. годишњице "калаша" издао посебне кованице од два долара које су биле паковане у кутије у облику шаржера за АК-47.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана