Deset stvari koje niste znali o kalašnjikovu

Jutrarnji.hr
Deset stvari koje niste znali o kalašnjikovu

AK-47 ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najkorištenije oružje na svijetu. Nalazi se i na zastavama i grbovima...

Mihail Kalašnjikov umro je nedjelju u 94. godini. Ovaj ruski general i konstruktor oružja ostaće upamćen po izumu jurišne puške AK-47, koju mnogi nazivaju njegovim imenom, ili od milja skraćeno "kalaš".

Riječ je o jednom od najslavnijih oružja o kom se mnogo toga zna. Ipak, RT objavila je i nekoliko zanimljivosti o Kalašnjikovom izumu koje nisu toliko poznate.

1. Kalašnjikov je na ideju za AK-47 došao u bolnici 1942. godine kada je čuo da se ranjeni vojnici žale na sovjetske puške.

2. AK-47 ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao najpopularnije vatreno oružje na svijetu. Trenutno je u upotrebi 100 miliona kalašnjikova.

3. Rusija je osim distribucije kalašnjikova licencirala i proizvodnju u više od 30 država, uključujući Kinu, Izrael, Indiju, Egipat i Nigeriju.

4. Procijenjeno je da su kalašnjikovi uzrokovali više smrti nego artiljerijski, vazdušni i raketni napadi zajedno. Procjenjuje se da je oko četvrtine miliona ljudi svake godine upucano mecima iz "kalaša".

5. Uprkos tome, Kalašnjikov nikad nije žalio zbog svog izuma. "Dobro spavam. Političari su ti koji su krivi što nisu uspjeli doći do dogovora i što su se okrenuli nasilju", rekao je 2007. godine.

6. Među ljubiteljima "kalaša" je i pokojni teroristički vođa Osama bin Laden, koji ga je uvijek imao uz sebe na video-snimcima. Prema nekim izvorima upravo je od SAD dobio prvi AK-47 kako bi se borio protiv Sovjeta u Avganistanu.

7. Tokom Vijetnamskog rata mnogi Amerikanci su odbacili svoje puške M16 i prešli na pouzdanije kalašnjikove koje su uzimali mrtvim protivnicima. Zbog rasprostranjenosti te puške čak i danas mnogi američki marinci uz sebe nose municiju za AK-47.

8. AK-47 ima svoje mjesto na zastavi Mozambika, kao i na grbovima Zimbabvea i Istočnog Timora, a bio je i na grbu Burkine Faso od 1984. do 1997. godine.

9. Ruski košarkaš Andrej Kiriljenko rođen je u Iževsku, gradu u kojemu se nalazi fabrika kalašnjikova. U NBA je igrao pod brojem 47, a nadimak mu je bio AK-47.

10. Novi Zeland je povodom 60. godišnjice "kalaša" izdao posebne kovanice od dva dolara koje su bile pakovane u kutije u obliku šaržera za AK-47.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana